Beelden: Haaien omcirkelen toeristen in Spanje

Beelden: Haaien omcirkelen toeristen in Spanje

In de afgelopen dagen zijn haaien een nogal ‘populair’ gespreksonderwerp. Dat komt doordat de roofvissen zich akelig dichtbij de Spaanse stranden begeven. Tot dusver is er nog verklaring voor de aanwezigheid. Experts zijn stellig: paniek is overbodig.

Ibiza

Afgelopen zondag schrokken badgasten op de Balearen zich in tienen. Bij Ibiza doken ineens meerdere blauwe haaien op tussen de toeristen.

Moment terrified beachgoers flee as shark nears coastline

Die schrokken zich het ongans en renden het water uit. Haaienexperts zijn verrast. In de Middellandse Zee en natuurlijk ook in de Atlantische Oceaan zwemmen veel haaien.

Zij laten zich echter zelden zien bij de stranden. Volgens mariene ecoloog Guido Leurs blijven blauwe haaien doorgaans liever op de open zee.

Iedereen filmt

”Wanneer ze kust opzoeken, gaat het meestal om jongen dieren. Of om haaien van wie de gezondheid niet goed is. Andere redenen zijn er niet.”

Volgens Leurs valt het momenteel zo op, omdat er veel meer toeristen rondlopen in de zomer. ”Die hebben tegenwoordig allemaal een mobiele telefoon met camera. Daardoor worden de dieren sneller gespot dan vroeger.”

Barbare Slee van het International Funds for Animal Welfare (IFAW) zet zich in voor de bescherming van haaien en roggen. Ook zij heeft geen duidelijke verklaring.

”Blauwe haaien zijn een van de meest voorkomende haaiensoorten. Ze reproduceren snel en het is dus niet vreemd dat juist deze haaien worden aangetroffen.”

Gaat slecht met haaien

Volgens Slee gaat het ‘ontzettend slecht’ met haaien. ”Een derde van alle haaien en roggen dreigt uit te sterven. Er is veel vraag naar haaienvinnen en haaienvlees.”

”Ieder jaar worden er honderd miljoen haaien en roggen afgemaakt. Ook blauwe haaien worden gevangen voor hun vlees.

Jaws

Slee heeft zelfs meermaals gedoken tussen de haaien. Ze wil benadrukken dat wanneer je een haai ziet, je niet bang hoeft te zijn en er waarschijnlijk weinig gebeurt,

”Het publiek doet altijd net alsof het om Jaws-achtige taferelen gaat. Die reputatie is niet terecht. Cijfers laten zien dat er vrijwel nooit iets gebeurt.”

”Strandgangers die een haai tegenkomen zijn geluksvogels! Ze worden steeds zeldzamer. Realiseer je hoe bijzonder het is en geniet ervan. Van een blauwe haai heb je niets te vrezen. Wel van een tijgerhaai.”

Voorzichtig

Toch wijst Slee erop dat ‘gepaste voorzichtigheid’ wel op zijn plek is. ”Het blijven roofdieren en zijn behoorlijk groot.” Maar wat doe je wanneer je een haai ziet?

”Bewaar afstand en ren niet weg. Houd altijd oogcontact en keer nooit je rug toe naar een haai. Je kunt vervolgens het beste rustig uit het water wandelen.”

Beelden: Haaien omcirkelen toeristen in Spanje

Kalm blijven

Volgens Slee moet je echt kalm blijven. Het domste wat je kunt doen is ‘splash-bewegingen’ maken. Daarmee trigger je een haai en dat wil je niet.”

”Blijf verticaal, zo lijk je niet op een prooi. Voor badgasten die de kans op een ontmoeting willen minimaliseren: Ga niet de zee in bij zonopgang- op ondergang.”

Scroll naar boven