Bedwantsen verstoppen zich in je bed en bijten als je slaapt – zo kom je er vanaf

Dit insect verstopt zich in je bed en bijt als je slaapt - zo kom je er vanaf

Niemand wordt gelukkig van kriebelbeestjes. Of ze nu door je huis rennen of zich in je bed verstoppen, je wordt er niet blij van.

De bedwants maakte zijn opmars in de jaren negentig. De vijf millimeter kleine insect heeft het prima naar zijn zin in ons land en vooral in jouw beddengoed.

Doordat bedwantsen al zo lang in Nederland zijn, worden ze steeds meer resistent tegen bestrijdingsmiddelen. We reizen, waardoor we er ook nog eens zelf verantwoordelijk voor zijn dat de populatie steeds groter wordt. We nemen ze namelijk mee vanaf vakanties.

Dit insect verstopt zich in je bed en bijt als je slaapt - zo kom je er vanaf

Vakantie

Laten we eerst bespreken hoe je voorkomt dat je ze meeneemt als je op reis bent. Kirsten Runow van de GGD Groningen is van mening dat je altijd goed de bedden waarin je slaapt moet checken.

”Bedwantsen verstoppen zich in matrassen, of in de lattenbodem en ombouw van een bed. Zet je koffer dus nooit onder of op het bed, maar in de badkamer of op een kofferrek. Wanneer je thuis bent, moet je goed kijken of er geen beestjes tussen kleding zitten.”

Luchtjes

Een bedwants is een bruin, ovaalvormig insect dat maar 5 mm groot is. Ze gedijen uitstekend in donkere en warme plekken, en drinken bloed van mensen en huisdieren.

Gedurende de dag, bij licht, verstoppen ze zich in naden en kieren. Daardoor zijn ze lastig waar te nemen. De vraag is dus of je kunt zien dat ze in je huis zitten.

Dat kan volgens Runow. Bekijk je matras maar eens. Als daar donkere vlekjes of stipjes op zitten, is dat bedwantsenpoep. Ze vervellen ook, wat weer doorzichtige stukjes huid achterlaat rondom de verstopplekken. Tenslotte kan ook een zoete en wat vieze geur erop duiden dat je ongewenst bezoek hebt.

Jeuk

Wanneer je gebeten wordt door een bedwants, zul je er niet zo snel ziek van worden. Wel levert het rode, jeukende bultjes op. Die gaan na een tijdje weer weg.

Vrouwtjes leggen maar liefst 200 eitjes, dus uitroeien is niet eenvoudig. Gebruik geen chemische middelen. Wat je dan wel moet doen is lakens op 60 graden of hoger wassen.

Droog je was daarna in de droger en strijk je beddengoed op een zo hoog mogelijke temperatuur. Daarmee zorg je ervoor dat deze plaag uitgeroeid wordt.

Mocht je last hebben van tientallen bedwantsen, dan kun je eventueel een professioneel bedrijf inhuren. Die zorgen dat ze binnen no time aangepakt worden.

Scroll naar boven