Bedrijfsongeval: man verpletterd door keramiekplaten

Bedrijfsongeval: man verpletterd door keramiekplaten

Een bedrijf in het Noord-Brabantse Deurne moet 40.000 euro betalen nadat een medewerker in oktober 2020 werd bedolven onder keramieken platen. Volgens het OM had deze gebeurtenis voorkomen kunnen worden.

De 46-jarige man, destijds al twee jaar in dienst van de onderneming Jetstone Produktie B.V., loste op de bewuste dag keramiekplaten van 1.200 kilo per stuk. Op gegeven moment ging het mis en werd de man bedolven onder de platen én de installatie.

Geen steunpalen

Het OM is van mening dat het bedrijf schuldig is aan het bedrijfsongeval. Op de plaats waar de man de platen vanaf de transportbok aan het lossen was, waren geen steunpalen in de grond gezet. Die hadden de kanteling van de installatie kunnen breken.

Wanneer er wél een steunpaal had gestaan, had die hoogstwaarschijnlijk de val van de keramiekplaten tegengehouden, zo oordeelt het OM. Nu zijn de platen, die nog aan één kant op de transportbok stonden, samen met de bok omgevallen en op het slachtoffer terechtgekomen.

Het OM vindt dat het bedrijf had moeten zien dat het lossen van de platen op deze manier gevaarlijk was. Er waren niet genoeg voorzorgsmaatregelen genomen en het personeel heeft er te weinig informatie over gekregen. Ook was er niet het juiste toezicht op het lossen.

Schikking

Er is geen rechtszaak aan te pas gekomen om de hoogte van de boete te bepalen. Het OM en het bedrijf hebben een schikking getroffen in overleg met de nabestaanden.

Ook wilde het bedrijf aan deze oplossing meewerken en zijn er inmiddels verbeteringen doorgevoerd om herhaling in Deurne en op andere plekken in de sector te voorkomen.

Het OM vindt het wel ontzettend triest dat voor die maatregelen een dodelijk bedrijfsongeval nodig is geweest. Het ongeluk heeft volgens het OM onherstelbaar leed en verdriet veroorzaakt voor de nabestaanden, die met een groot gemis moeten leven.

Scroll naar boven