Basisschoolkinderen uit groep drie moeten wormen eten

Basisschoolkinderen uit groep drie moeten wormen eten

Een schooluitje van groep drie van een basisschool in Den Haag naar Museon heeft gezorgd voor woeste ouders. Aanleiding is het gegeven dat zesjarige kinderen wormen mochten proberen.

In een brief stellen de ouders dat het consumeren van insecten niet past bij hun ‘wereldbeeld en geloofsovertuiging. ”Mijn dochtertje is aangemoedigd om insecten te eten!”

Wormen

De kindertjes uit groep 3 van de openbare basisschool Bohemen Kijkduin in Den Haag gingen op 13 november gezellig op schoolreisje naar het Museon-Omniversum.

Hier staat de aarde, de mens en een duurzame toekomst centraal. De kinderen wandelen door het museum en bekeken de vitrines met schelpen en zeesterren.

Ze deden ook leuke opdrachten. Na ongeveer zeventig minuten liep de expeditie op zijn einde. En toen kwam de verrassing op tafel: een lekker insectenmaaltje.

De kinderen kregen de gelegenheid om buffalowormen van 0,5 tot 1 centimer groot te proeven. Ze kregen zelfs een lekker recept mee naar huis. Dat bestond uit chocolademuffins met appel en wormen.

‘Niet normaal!’

Een meisje uit de klas vertelde dit later thuis, waarna haar ouders in alle staten waren. De ouders klommen in de pen. Ze benaderden het museum en stelde zelfs de Haagse politiek op de hoogte.

”Mijn dochtertje is aangemoedigd om insecten te consumeren. Het normaliseren van het eten van insecten valt mijlenver buiten onze levensbeschouwelijke visie.

De ouders wijzen ook op religieuze bezwaren: Joden, islamieten en Hindoestanen mogen geen insecten eten. Volgens de ouders worden minderjarige kleine kinderen heel erg geindoctrineerd.

Basisschoolkinderen uit groep drie moeten wormen eten

‘Onzin’

Museon spreekt bovengenoemd tegen. ”We stellen de vraag of ze dit willen proberen en hebben daar ook geen oordeel over naar de kinderen toe of ze het wel of niet willen. Het is hun eigen keuze.”

”Het recept hoeft natuurlijk niet echt gemaakt te worden, maar zet aan tot nadenken. Wie niet wil, doet het niet”, zo luidt de reactie.

Meerwaarde

Het museum stelt dat buffalowormen normaal gesproken hartstikke in de smaak vallen. ”Het proeven van de insecten is iets dat docenten juist vaak boeken! Wij zien het dus als een meerwaarde voor het museumbezoek van onze klanten.”

Museon wijst er tenslotte op dat wereldwijd zo’n twee miljard mensen op regelmatige basis insecten eten. ”Wat normaal is, is maar net afhankelijk van waar je woont.”

”Wij zien het als onze taak om leerlingen, en ons reguliere publiek, in aanraking te brengen met dingen die niet dagelijks te doen zijn. We stimuleren een onderzoekende houding.”

Verder vindt het museum dat de ouders zich moeten wenden tot de school. Zij wijzen op de verantwoordelijkheid van de docent. Volgens de school is er ook niemand aangemoedigd.

Scroll naar boven