Basispremie gaat de lucht in: hoogste stijging ooit

Basispremie gaat de lucht in: hoogste stijging ooit

Klanten van zorgverzekeraar DSW zijn heel zwaar de sjaak. Vanaf januari 2024 betalen zij 11,50 euro meer per maand voor hun basisverzekering. Het is voor het eerst dat een verzekeraar het aandurft om de premie zo zwaar te verhogen. De basispremie gaat bij DWS 149,50 per maand kosten. Mensen zijn laaiend.

Basispremie gaat de lucht in: hoogste stijging ooit

Basispremie

Volgens DSW heeft de verzekeraar ‘geen andere opties’. Men wijs op de gigantische stijging van de zorgkosten, maar ook op de loonkosten.

Die zijn fors omhoog gegaan, en daar moet de consument voor opdraaien. De maatschappij laat weten dat de grenzen aan de betaalbaarheid van de zorg bereikt zijn.

”Het roer zal drastisch om moeten om de toegankelijkheid van de zorg ook in de toekomst te kunnen waarborgen”, aldus de verzekeringsmaatschappij.

Basispremie gaat de lucht in: hoogste stijging ooit

De verhoging van de premie bij de Schiedamse verzekeraar is in lijn met de raming die het kabinet op Prinsjesdag al aan het land openbaarde. In de voorgaande jaren besloot DSW nog reservegeld in te zetten om de premie te drukken. Hier is nu geen sprake meer van.

Omkeer

Het hele zorgstelsel zoals we dat momenteel kennen is technisch failliet. De DSW-directie wijst erop dat er voor de langere termijn moet worden ingegrepen.

De directie lijkt het verstandig dat er door het aankomende kabinet wordt ingezet op “gezondheid, kansengelijkheid en ook op bestaanszekerheid.”

Basispremie gaat de lucht in: hoogste stijging ooit

Dit zodat in de toekomst minder mensen een beroep hoeven te doen op zorg en ondersteuning. Om hier vooruitgang in te boeken, is wat DSW betreft veel meer samenwerking nodig tussen verschillende domeinen.

Liefst zou de verzekeraar de zorgcontracten ook regionaler regelen, bijvoorbeeld door per regio twee zorgverzekeraars aan te wijzen die er het voortouw nemen. Een ander voorstel van DSW is om de bekostiging van de zorg niet meer zozeer te baseren op productie, zoals nu vrij standaard is, maar “op het toegankelijk houden van de zorg”.

‘Al het geld naar de zorg’

DSW gaat de komende tijd geen reclame maken om overstappers te trekken. Ook wordt er niet meer samengewerkt met een aantal vergelijkingssites.

Basispremie gaat de lucht in: hoogste stijging ooit

De vergoeding die dergelijke websites daarvoor krijgen, wil DSW liever aan de zorg besteden, zo klinkt het. Directeur Aad de Groot stelt dat premiestijgingen op lange termijn zullen leiden tot een nog grotere druk op de solidariteit, meer mensen die zorg mijden en een groeiende gezondheidskloof.

Daardoor dreigt de zorg voor een groeiende groep mensen minder toegankelijk en betaalbaar te worden. “Dit vraagt om fundamenteel andere keuzes.”

Scroll naar boven