Bankdirecteur: ”Celstraf voor mensen die meer dan 1.000 euro contant betalen”

De discussie rondom contant geld is er eentje die we in Nederland niet hoeven voeren. Een meerderheid (overgrote) van alle Nederlanders wil graag blijven vasthouden aan contact geld. Vrijwel niemand wil de overheid volledige controle geven.

Tegelijkertijd gaan er al langer geruchten over de komst van een digitale munt, de zogenaamde CBDC (Central Bank Digital Currency).

Die zou contant geld op den duur moeten verdrijven uit de wereld. Hoewel veel mensen denken dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen, weet niemand wat er achter de schermen gebeurt.

Bankdirecteur

Momenteel gaat er een filmpje rond, dat al stamt uit april van dit jaar, waarin de president van de Euopean Central Bank (ECB) Christine Lagarde, haar mond voorbij praat.

Lagarde wordt gebeld door iemand die zich voordoet als Volodymyr Zelensky, de president van Oekraïne. In werkelijkheid gaat het dus om iemand anders.

Controle

In het gesprek gaat het over de invoer van de digitale euro. Lagarde, die geen idee heeft dat ze helemaal niet met Zelensky spreekt, heeft flink wat te vertellen.

Zo onthult ze dat er momenteel wordt overlegd of het nodig is om een mechanisme zonder controle in te voeren voor kleine bedragen rond de 300, of 400 euro.

”We overleggen of dit gecontroleerd moet worden. Als we het niet doen, kan dat risico’s met zich meebrengen.” Ze verwijst naar een aanslag in Frankrijk die gefinancierd zou zijn geweest door oplaadbare en anonieme credit cards.” Dat willen wij dus voorkomen.”

Celstraf

En dan komt het, want Lagarde wil snel van content geld af. ”De beslissing over het wel of niet invoeren van de digitale euro zal in oktober dit jaar gemaakt worden.” Dat is dus volgende maand.

Lagarde zegt in het telefoongesprek ook dat betalingen boven de 1.000 euro, niet meer cash betaald mogen worden. ”Doe je dat toch, dan bevind je jezelf in het grijze gebied en riskeer je cel.”

Limiet

Al met al geen beste ontwikkelingen. Wat veel mensen overigens misschien niet weten, is dat de Europese Unie onlangs een limiet op cashbetalingen heeft ingevoerd.

Het is nu al niet meer mogelijk om cashbetalingen te doen die hoger zijn dan 7.000 euro. In Frankrijk en Italie is dat bedrag zelfs naar beneden gesteld naar 1.000 euro.

En dan nog een dingetje: volgens the Atlantic Council onderzoeken momenteel minimaal 114 landen de ontwikkelingen van de digitale euro.

Scroll naar boven