Bakkerij financieel aan de grond, verkoopt nu al oliebollen

Bakkerij financieel aan de grond, verkoopt nu al oliebollen

We zitten pas in september, maar bakker Henk Slagter uit Coevorden verkoopt al oliebollen. Ze doen dit uit pure, financiële, noodzaak. 

Het water staat Echte Bakker Slagter letterlijk aan de lippen. Het is niet dat ze nu al oliebollen willen verkopen, maar door de gestegen prijzen van grondstoffen en energie, voelt Slager zich genoodzaakt. Hij vreest de wintermaanden en weet niet of hij op 31 december nog bestaat.

Bakkerij financieel aan de grond, verkoopt nu al oliebollen

Bakker Slagter bestaat al 30 jaar. Zo lang werken Henk en Anita er ook al. “Je wordt verdrietig van de prijzen. Ik ben er dag en nacht mee bezig. Ik kan er niet van nadenken. Soms maak ik fouten die ik nooit maak.”

Loopt uit de klauwen

Afgelopen week kwamen Henk en Anita erachter dat de energiekosten met 6.000 euro zijn gestegen. Dat bedrag komt nog bovenop de gestegen grondstofkosten voor bijvoorbeeld bloem, rozijnen en roomoter. “Het is niet normaal dat je van de een op de andere dag het dubbele moet gaan betalen. Alles loopt uit de klauwen”, is de conclusie van Anita.

Faillissement dreigt

De plannen waren nog wel zo mooi. Ruben, de zoon van het stel, stond al in de startblokken het bedrijf over te nemen. Dat wordt nu erg moeilijk. “Je ziet de toekomst in duigen vallen,” vertelt Ruben. “Op deze manier neem ik het niet over. Als er niets verandert, houdt de bakkerij op. Dat zal niet lang duren, denk ik.”

Henk geeft zijn zoon geen ongelijk. “Dan kun je beter in loondienst gaan. Er is een verschil tussen een ondernemersrisico en simpelweg geen lichtpunt meer zien.” Ook de specifieke regeling voor energie-intensieve ondernemers is wat de familie betreft geen uitkomst. “Als je steun de komende jaren moet terugbetalen, heeft het ook geen zin.”

Scroll naar boven