Baby sterft tijdens doping in Roemeens-Orthodoxe Kerk

De orthodoxe kerk wordt geconfronteerd met toenemende druk om de dooprituelen in Roemenië te veranderen nadat een baby was overleden tijdens een ceremonie waarbij baby’s driemaal in wijwater worden ondergedompeld.

De zes weken oude baby kreeg een hartstilstand en werd maandag met spoed naar het ziekenhuis gebracht maar stierf een paar uur later. Bij de autopsie werd er vloeistof in zijn longen gevonden.

Aanklagers hebben een onderzoek naar doodslag geopend tegen de priester in de noordoostelijke stad Suceava.

Een online petitie die opriep tot veranderingen in het ritueel had donderdagavond meer dan 56.000 handtekeningen verzameld.

In de petitie staat: “De dood van een pasgeboren baby als gevolg van deze praktijk is een enorme tragedie,

Dit risico moet worden uitgesloten om de vreugde van het doopsel te laten zegevieren.”

Een internetgebruiker hekelde de “wreedheid” van het ritueel en een ander bekritiseerde de “koppigheid van degenen die denken dat het de wil van God is” om dit te handhaven.

Lokale media hebben de afgelopen jaren verschillende soortgelijke incidenten gemeld.

De woordvoerder van de kerk, Vasile Banescu, stelde voor dat priesters een beetje water op het voorhoofd van de baby zouden gieten of sprenkelen in plaats van het kind volledig onder te dompelen.

Maar aartsbisschop Teodosie, leider van de traditionalistische vleugel van de kerk, hield vol dat het ritueel niet mocht veranderen.

Bij een doop in een Roemeens orthodoxe kerk wordt de baby drie keer achter elkaar volledig ondergedompeld in water terwijl de priester de neus moet vasthouden om ervoor te zorgen dat de baby geen water inademt. 

Dopen in Roemenië zijn grote gebeurtenissen, soms vergeleken met bruiloften, vaak met honderden gasten en een groot feest. 

Meer dan 80 procent van de Roemenen is orthodox en de kerk is een van de meest vertrouwde instellingen volgens recente opiniepeilingen.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven