Aziatische tijgermug komt naar Nederland: ”Lockdown niet ondenkbaar”

Paniek in Parijs, waar de Aziatische tijgermug een snelle opkomst maakt. Een deel van de Franse stad ging vannacht in lockdown. Ook werden bepaalde wegen afgesloten, waardoor Parijzenaren noodgedwongen thuis moesten blijven. 

Gif

Delen van de stad van de liefde moesten tijdelijk op slot zodat de lokale autoriteiten met gif konden sprayen. Onder meer bomen, parken en andere groene zones waar de tijgermug graag nestelt werden bespoten. Zo’n grootschalige antimuggen-actie heeft nooit eerder plaatsgevonden in Parijs, aldus burgemeester Anne Souyris.

‘Voor de show’

Muggenexpert Bart Knols noemt de actie ‘voor de show’. “De Fransen hebben de slag eigenlijk al verloren en ja, de mug komt ook naar ons toe”, zegt Knols.

”Vervelend aan de tijgermug is dat het diertje tijdens het steken exotische ziekten over kan brengen, zoals knokkelkoorts of zika.”

Aziatische tijgermug komt naar Nederland: ''Lockdown niet ondenkbaar''

Knokkelkoorts

Er ontstonden zorgen over de tijgermug in Parijs toen een inwoner recentelijk werd opgenomen met knokkelkoorts. Dat was niet het eerste geval van de tropenziekte. De Telegraaf meldt dat er deze zomer in en om Parijs al meer dan 138 gevallen van knokkelkoorts zijn vastgesteld.

Steeds vaker gespot

Op dit moment kunnen we in Nederland nog niet spreken van een tijgermuggenplaag, maar het insect wordt steeds vaker gespot.

Na een eerste melding in 2005 is de mug dit jaar tot nu toe twaalf keer gesignaleerd. Vier meldingen kwamen uit een wijk in het Limburgse Weert. Daar greep de Voedsel- en Warenautoriteit al naar het muggengif.

Haal stilstaand water weg

Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat je tuin niet te aantrekkelijk wordt voor Aziatische tijgermuggen. De beestjes broeden graag in stilstaand water, dus zorg dat je eventuele vogelbadjes en regentonnen goed afsluit.

Volgens muggenexpert Knols is het hoe dan ook een kwestie van tijd voordat de tijgermug zich hier vaker laat zien. Knols spreekt dan ook van een tikkende tijdbom. “Leven met exotische muggen, dat is inmiddels een toekomstscenario waarmee we moeten dealen.”

Scroll naar boven