Avondklok voor katten op komst: “Houd ze binnen”

Avondklok voor katten op komst: “Houd ze binnen”

Katten zijn van nature nachtdieren. De gemeente Houten roept baasjes echter op om de huisdieren vanaf 15 april binnen te houden. De avondklok is bedoeld voor een periode van drie maanden, namelijk tot 15 juli.

Avondklok katten

De gemeente wil de avondklok dus per 15 april in laten gaan. Het is niet dat inwoners gedwongen zullen worden. Boa’s zullen dus ook niet actief op kattenjacht gaan. Wel doet de gemeente een beroep op het gezond verstand van eigenaren.

Katten moeten binnengehouden worden in verband met vogels. Wanneer de huisdieren ‘s nachts buiten zijn, slachten ze heel wat jonge vogeltjes. Volgens ecoloog Chris Smit zijn katten jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van 17 tot 200 miljoen vogels. En dus moet er ingegrepen worden.

kat, kitten, face

‘Permanent binnenhouden’

De Nederlandse Vogelbescherming vindt dat we nog verder moeten gaan. Zij stellen voor om huisdiereigenaren te gaan aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Wanneer huisdieren namelijk loslopen, zouden ze zich schuldig kunnen maken aan het opzettelijk doden van inheemse vogels.

Eigenaren kunnen hun katten daarom beter permanent binnenhouden. En als dat echt niet anders kan in een afgesloten buitenruimte. Optie nummer twee is het aanlijnen van katten, zoals je honden ook uitlaat. ”Er is geen onderscheid tussen gebied, dagdeel of seizoen.”

Vlaanderen

De Vogelbescherming Vlaanderen vindt het helemaal geen gek idee. Zij zeggen de oproep toe te juichen bij monde van woordvoerder June Heene.

“Ook in Vlaanderen zouden de katteneigenaars hun dieren ’s nachts beter binnenhouden tijdens het broedseizoen. Van maart tot augustus, zeg maar. Vooral de tuinvogels zouden daar wel bij varen. Denk maar aan soorten als de merel, de mus, de mezen, het winterkoninkje en het roodborstje.”

Katten die buiten lopen, blijven natuurlijk niet in de voor- en achtertuin. Ze zijn daarmee een groot gevaar voor vogels die dicht tegen de grond broeden.

“Kuikens in nesten zijn bijzonder kwetsbaar. Ook de vrouwelijke vogels die eieren warmhouden lopen in het broedseizoen groot gevaar door katten.”

 

Scroll naar boven