Auto wassen op straat mag niet meer: dit moet je betalen als een boa je betrapt

Auto wassen op straat mag niet meer: dit moet je betalen als een boa je betrapt

Nederland kent een hoop regeltjes waar we ons als inwoners aan moeten houden. Sommigen zijn logisch, maar er zijn er ook een aantal die je doen laten fronsen. Wist je dat sommige gemeentes niet toestaan dat je jouw auto op je (eigen) oprit wast?

Auto wassen buiten

Wanneer het zonnetje schijnt, nemen veel mensen er een emmertje water en een spons bij om de auto te gaan wassen. Je zet een lekker muziekje aan en wassen maar.

De meeste mensen denken er helemaal niet bij na of dat eigenlijk wel is toegestaan. En dus hebben wij voor je opgezocht hoe dit precies in elkaar zit.

Regelgeving hieromtrent wordt niet landelijk geregeld, zo meldt de ANWB. De straat valt namelijk onder het beheer van een gemeente. Zoals je wellicht weet hanteren niet alle gemeenten dezelfde regelgeving. Dat zagen we eerder bijvoorbeeld al bij stoepkrijten.

Het is dus niet in elke gemeente toegestaan om je auto op je eigen oprit, of op straat te wassen. Om na te gaan of dat in de plaats waar jij woont kan, dien je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te raadplegen. Die kun je online vinden op de website van de gemeente.

Slecht voor het milieu

Maar waarom zou een gemeente het wassen van een auto op straat verbieden? De viezigheid van je auto, in combinatie met schoonmaakmiddel, verdwijnt natuurlijk in het riool. En dat is niet goed voor het milieu. Sommige gemeenten hebben een gescheiden riool.

Auto wassen op straat mag niet meer: dit moet je betalen als een boa je betrapt

Het afvalwater van huishoudens en bedrijven komt via het riool bij een zuiverinsinstallatie uit, terwijl een buizenstelsel het door afvoerputten op straat opgevangen regenwater laat uitkomen in het grond- of oppervlaktewater. Als jij jouw auto wast komt dat water dus ongefilterd in de natuur.

En dat is vervuilend. Vandaar dat er in gemeenten die een verbod op autowassen hanteren, daar een flinke boete voor in rekening brengen.

Boete auto wassen

Het maakt dus geen snars uit of jij jouw auto was op je eigen oprit, of op straat. In gemeenten waar je auto wassen niet is toegestaan, kan je dat een boete van 440 euro kosten.

Voor dat geld kun je heel vaak naar de wasstraat 😉

Scroll naar boven