Australië maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de Koala

Australië maakt zich ernstige zorgen over het voortbestaan van de Koala. Meer dan 61.000 koala’s en bijna 143 miljoen andere inheemse zoogdieren waren waarschijnlijk op het pad van de Australische bosbranden van eind 2019 en begin 2020, volgens een belangrijke beoordeling van de ecologische tol van de “zwarte zomer” branden.

De schatting van 10 onderzoekers en wetenschappers, in een rapport dat in opdracht van de milieugroep WWF-Australië is opgesteld, staan de verwoestende verliezen in de habitats in het hele land.

Bijna 3 miljard dieren, waaronder 2,46 miljard reptielen, bevonden zich op het pad van de vlammen, aldus het rapport – hetzelfde aantal dat het team berekende in een tussentijds rapport, dat in juli werd onthuld door The Guardian.

Dermot O’Gorman, chief executive van WWF-Australia, zegt in een voorwoord dat het rapport laat zien dat de branden “een van de ergste natuurrampen in de moderne geschiedenis” was.

Prof. Chris Dickman, een ecoloog van de Universiteit van Sydney die het project hielp begeleiden, vertelde de Guardian: “De hoeveelheid [getroffen dieren] zijn absoluut enorm. Het is echt een oproep om te proberen iets te doen want met deze klimaatverandering zullen de branden weer gebeuren”.

Zo’n 181 miljoen vogels en 51 miljoen kikkers leefden ook in de verbrande gebieden, die 12,6 miljoen hectare beslaan – een gebied dat bijna net zo groot is als Engeland.

Naar schatting zijn er 61.353 koala’s getroffen: “Dat is een verwoestend aantal voor een soort die in het oosten van Australië al aan het uitsterven was. We kunnen het ons niet veroorloven om koala’s te verliezen tijdens onze wacht.”

Tussen 43.261 en 95.180 koala’s waren getroffen, met een schatting van 61.353.

In november kondigde minister van Milieu Sussan Ley een nationale volkstelling van het buideldier aan om “een ernstig gebrek aan gegevens over waar de bevolking zich werkelijk bevindt” aan te pakken.

In NSW heeft een parlementair onderzoek uitgewezen dat de koala’s in deze staat tegen 2050 zouden uitsterven als er geen actie wordt ondernomen om het leefgebied te redden.

Het WWF-Australia-rapport zegt dat de branden maar liefst 14.736 koala’s in de staat hebben getroffen.

De ergste klap was Kangaroo Island in Zuid-Australië, waar ongeveer 41.230 koala’s waarschijnlijk op het pad van de branden waren die ongeveer de helft van het eiland in brand staken.

Dickman zei dat het rapport belangrijk was omdat het de impact op Australische iconen zoals kangoeroes en koala’s naast minder bekende, maar unieke en belangrijke dieren in het wild documenteerde.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven