Atleet Rietje (82) is topfit en wil het wereldrecord op de 100 meter sprint verbreken

Atleet Rietje (82) is topfit en wil het wereldrecord op de 100 meter sprint verbreken

Rietje Dijkman mag dan inmiddels 82-jaar jong zijn, wegkwijnen achter de geraniums is gelukkig niet aan haar besteed.  Sterker nog, de oma rent zich wekelijks meermaals in het zweet op de atletiekbaan van de Hilversumse atletiekclub GAC.

Het is geen dagbesteding voor Rietje. Deze powervrouw bedrijft de sport bloedserieus en heeft meerdere Nederlandse, Europese en zelfs wereldrecords op haar naam staan. Alleen in ons land heeft ‘oma Rietje’ inmiddels meer dan honderd records bij elkaar gerend.

Aleet Rietje (82) is topfit en wil op haar honderdste het record op de 100 meter sprint verbreken

Verslaafd aan records

Een verslaggever vraagt naar de exacte inhoud van Rietjes’ prijzenkast, maar die heeft geen idee: ”Ga me maar googelen. Het zijn er gewoon te veel.”

De vraag is hoe je zoveel records bij elkaar kunt sporten. Welnu, elke vijf levensjaren kent de atletieksport nieuwe records. Rietje heeft daardoor records op haar naam staan in de leeftijdscategorie 75 plus, maar ook in de 80 plus competitie. Hier heeft ze vanwege ‘omstandigheden’ (lees: overleden) geen concurrenten meer. ”Maar op de wereldkampioenschappen ken ik ze allemaal”, lacht Rietje.

Rietje’s geheim

Wie denkt dat Rietje al van jongs af aan atletief bedrijft heeft het mis. Ze is pas begonnen op haar 40e, nadat ze drie kids had grootgebracht. Hierin schuilt volgens haar mogelijk ook haar geheim. ”Veel mensen die jong beginnen met atletiek stoppen rond hun veertigste. Dan krijgen ze blessures die ik nooit heb opgelopen voor die tijd.” En daar zit natuurlijk wat in.

Specifiek record

Met zoveel records in the pocket zou je denken dat Rietje de tijd inmiddels rijp acht om ermee te nokken. Niets is minder waar. Ze heeft een specifiek doel voor ogen dat ze graag op haar naam wil schrijven. ”Als ik gezond blijf wil ik honderd jaar worden en dan het record op de 100 meter lopen.”

Het record staat nu op 40 seconden. Momenteel doet Rietje 17 seconden over de 100 meter dus dat ziet er goed uit. Maar goed, in 18 jaar tijd kan veel gebeuren. Dat beaamt Rietje: ”Ik moet wel blijven leven, anders kan ik het record niet halen.”

Klik HIER voor het hele interview met Rietje.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven