Astmatisch jongetje (12) overlijdt nadat school zijn inhalator in beslag neemt

Astma is een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft, waaronder ontzettend veel kinderen. Voor veel astmapatiënten zijn inhalatoren zowel een reddingslijn en een troost. Vaak zal het hen helpen voorkomen dat het zich tot iets ernstigs ontwikkelt.

Ryan Gibbons

Wat veel mensen zich nog steeds te weinig realiseren is dat astma dodelijk kan zijn. Als de patiënt zijn of haar inhalator niet bij zich heeft, kan de stress de symptomen van een aanval nog erger maken. In 2012 was Ryan Gibbons nog maar 12 jaar oud toen hij op school een astma-aanval kreeg, maar ondanks dat zijn ouders hem met een inhalator naar school stuurden, was het niet beschikbaar voor hem toen hij die het meest nodig had.

De arme Ryan stief aan deze aanval die hij op school kreeg. Het ergste van het verhaal is dat de school hen niet toeliet om het bij zich te dragen, ondanks bezwaren van zijn moeder en een doktersbriefje. Zijn moeder vertelde aan CBC News Canada: “Als hij betrapt werd met zijn inhalator, werd deze meteen weggenomen.’

‘Het was zo frustrerend toen ik het telefoontje kreeg. Ik begreep niet waarom. Ik realiseerde me niet dat in de polis stond dat de voorgeschreven medicatie op kantoor moest zijn.”

Aan het voetballen met vrienden

Ryan was aan het voetballen met zijn vrienden toen hij de fatale astma-aanval kreeg. Hij had geen toegang tot zijn inhalator omdat deze was opgeborgen in het kantoor van de directeur. Zijn bezorgde moeder had herhaaldelijk de kwestie aan de orde gesteld dat Ryan zijn inhalator niet mee naar school mocht nemen, maar ze bleven hem in beslag nemen.

Hoewel het al lang geleden is, is het belangrijk om de arme Ryan te blijven herdenken. Deel dit artikel om anderen te informeren over het belang dat kinderen met astma toegang hebben tot hun medicijnen. Niemand zou moeten lijden als Ryan deed.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Scroll naar boven
------DEBUG------