Asielzoekers moeten weer op stoelen slapen: ”Hoop niet dat er nog meer komen”

Asielzoekers moeten weer op stoelen slapen: ''Hoop niet dat er nog meer komen''

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was gisteren wederom het decor van mensonterende omstandigheden. Zeker honderd vreemdelingen hebben de nacht op stoelen moeten doorbrengen, voor de arme vluchtelingen was er geen bed beschikbaar.

Het centrum zit barstenvol met asielzoekers en elke dag komen er nieuwe aanmeldingen bij. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zit met de handen in het haar. In Ter Apel is plek voor 2.000 ontheemden, maar al wekenlang is er een chronisch tekort aan bedden.

Doorstroming werkt niet

Toch een tegenvaller van jewelste. Zelfs premier Rutte ging afgelopen week op de muntthee in het centrum, om de nieuwe Nederlanders een hart onder de riem te steken. Daar hebben die mensen natuurlijk geen r**t aan, maar het staat goed op de Twitter-pagina van de minister-president.

Afijn, de vraag is waar het precies misgaat? Blijkt aan de doorstroming te liggen. Statushouders zouden allemaal een eigen woning moeten krijgen, maar Nederland kampt met een groot woningtekort. En dus blijven zij in de tussentijd in Ter Apel rondzwerven.

Komende nachten nog meer asielzoekers verwacht

Een oplossing lijkt op korte termijn niet voorhanden. Het COA kan slechts hopen dat er niet nog meer asielzoekers in het aanmeldcentrum zullen aanmeren, al lijkt dat voornamelijk wishful thinking.

De 25 veiligheidsregio’s broeden op plannen om de komende tijd opvang te realiseren via crisisnoodopvangplekken. Dat zou ervoor moeten zorgen dat Ter Apel onlast wordt. Asielzoekers worden dan opgevangen in bijvoorbeeld sporthallen of tenten.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven