Asielzoekers in hongerstaking, gooien eten gewoon in de prullenbak

Boze asielzoekers ontevreden in Ter Apel: ''Zelfs een hond heeft het beter''

Een groep asielzoekers die in een schitterend hotel in Den Haag worden gehuisvest, is in hongerstaking gegaan. Ze zijn zwaar ontevreden over het eten dat ze dagelijks krijgen en eisen dat er voedsel gemaakt wordt dat zij ’thuis’ ook krijgen.

Het Algemeen Dagblad is polshoogte gaan nemen en treft een grote groep ‘vluchtelingen’ uit Syrië die woedend zijn. ”We zijn in hongerstaking gegaan”, schreeuwt een van hen. ”Het eten is elke dag hetzelfde. Elke dag rijst en kip”, zo zegt een moeder met de naam Hiba Esmaïl.

Ontevreden Hiba

Hiba krijgt al zeven maanden lang alles gratis. Huisvesting, zorg en eten. Maar het is nog niet genoeg. Sterker nog, Hiba is een ontevreden vrouw die ‘bijna niks eet’. Ze claimt dat haar zoontje ook ziek is door het verschrikkelijke eten dat de arme vrouw in dit land krijgt.

”Hij ziet helemaal bleek. Hij heeft een trauma opgelopen omdat we maanden in Turkije en Griekenland waren. Vraag het maar aan de dokter, die zegt ook dat het niet goed met hem gaat.”

Eten in de prullenbak

De asielzoekers zijn zo ontevreden dat ze de helft van het eten gewoon in de prullenbak gooien. Zo hongerig zijn ze dus niet. Een man zegt: ”Als we erover klagen, luisteren ze niet. Ik moet noodgedwongen al maanden uit eten gaan, maar dat is erg duur en mijn uitkering is laag. Ik moest geld lenen.”

Gemeente en restaurant verbouwereerd

De Syriër, die diabeet is, draagt een zak vol medicijnen met zich mee. Hij toont zijn bloedwaarden, die erg laag zijn. ”Als mij wat overkomt dan zijn jullie verantwoordelijk’’, roept hij boos tegen een medewerker van Socius, dat opvang regelt voor de gemeente.

De eigenaren van het restaurant in het hotel reageren verbaasd op de klachten. Het stel toont het menu van de afgelopen maand en van deze week, dat zeer gevarieerd is. Er staan zelfs Syrische gerechten op, die met recepten van de mensen in het hotel zelf zijn bereid. De bewoners krijgen rijst, maar ook patat en brood. Vijf keer per week krijgen ze vlees en twee keer vis. ‘s Morgens zijn er vers gemaakte pannenkoeken en croissants. Ze krijgen elke dag drie keer warm eten, vertelt hij. Hij haalt ook elke dag verse groenten en fruit voor de asielzoekers.

Asielzoekers liegen

Wethouder Mariëlle Vavier kijkt op van de klachten. Ze bezocht het hotel onlangs en sprak meerdere mensen, waaronder de kok en serveersters. Die vertelden dat er juist rekening wordt gehouden met alle dieetwensen en dat asielzoekers zelfs samen hebben gekookt met de kok.

Sterker nog, de kok vroeg zelfs recepten van asielzoekers zodat ze kunnen koken wat ze in hun thuisland ook eten. ”Dan is het vervelend om te horen dat bewoners niet gelukkig zijn.”

Gemeente buigt

Jeroen Visser van Socius vindt het niet leuk wat er gebeurt. Hij wil dan ook dat de asielzoekers gelukkig worden en gaat actie ondernemen. ”We gaan samen zitten om een aantal menu’s per week vast te stellen. Ook komt er meer fruit en er zal gekeken worden naar een andere slager.

Jeroen begrijpt de asielzoekers wel. ”Die mensen zitten hier natuurlijk al een tijdje en zij willen duidelijkheid over een vervolgstap in hun proces. Dat doet wel iets met je.”

Scroll naar boven