Asieltuig sloopt complete touringcar, chauffeur vreest voor zijn leven

Asieltuig sloopt complete touringcar, chauffeur vreest voor zijn leven

Tijdens een busrit van het asielzoekerscentrum in Ter Apel naar Den Haag hebben nieuwe Nederlanders een bus van Holiday Travel compleet vernield. Chauffeur Michel was zijn leven niet zeker en is gebroken van binnen.

Het bedrijf uit Assen, dat twee eigenaren heeft, werkt samen met het COA. Zij vervoerden ‘schrijnende gevallen’. ”Mensen die blij zijn dat je ze naar een plaats brengt waar iets te eten is en waar een bed staat. Dankbare mensen, want die zijn er.”

Alleenstaande mannen

Tot op heden verliep dat altijd vlekkeloos. Tot gister. Het COA belde Michel op, of hij zin had om asielzoekers vanuit Ter Apel kon brengen naar de noodopvang in Den Haag.

Het ging om een groep alleenstaande mannen. Die wilden blijkbaar niet naar Den Haag en begonnen te klagen dat het erg ver was.

Slopen

Volgens Cynthia, de vrouw van Michel, begon de groep halverwege de reis met slopen. ”Alles werd opengebroken.” Toen Michel merkte wat er aan de hand was, belde hij in paniek naar het COA. Die verzocht hem met spoed terug te keren naar Ter Apel.

Maar dat pikken de mannen niet. Toen ze doorkregen dat ze weer naar Ter Apel werden gebracht, brak finaal de pleuris uit. Alles wat nog niet kapot was, werd gesloopt.

Ook begonnen deze ‘zielige mensen’ elkaar de hersens in te rammen. En dan moet Michel eraan geloven. Hem wordt verteld dat hij eraan zal gaan.

Tijdens de rit belt Cynthia haar man nietsvermoedend op. ””Hij neemt op en ik hoor een trillende stem.. Ik zeg waar ben jij dan? Dan barst hij in huilen uit. Ik ben bijna in Ter Apel, ze bedreigen me, ik hoop dat ik het haal.” Michel was zo bang dat hij zijn leven niet meer zeker was.

Cynthia racet naar Ter Apel, waar ze een ”gebroken man en een bus waar niets meer van over is” aantreft.

COA vindt het niet leuk

Michel slaagt erin terug te keren naar Ter Apel. Daar staan de autoriteiten hem al op te wachten. Een woordvoerder van het COA vindt het allemaal niet leuk.

Alet Bouwmeester vindt dat het ‘niet moet kunnen’. Het asieltuig is uit de bus gehaald en zit weer in Ter Apel. Er is niemand aangehouden.

Uit de bus geschopt

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) noemt de asielzoekers “volstrekt gestoord”: “Het is tuig. Het is echt schandalig. Het liefst had ik gezien dat ze gewoon langs de snelweg uit de bus waren geschopt”, zegt hij tegen Hart van Nederland.

Volgens hem zijn dit soort situaties niet zo makkelijk te voorkomen. “Mensen die zich volstrekt misdragen, moeten helaas door het asielsysteem.”

Michel en Cynthia staan in contact met slachtofferhulp. “Niet geheel onverstandig, want wat dit moet je doet is niet uit te leggen”, sluit Cynthia haar bericht.

Scroll naar boven