Artsen in Wuhan geven toe dat ze moesten liegen over de uitbraak van het coronavirus

Een nieuwe documentaire van ITV onthult dat medici in Wuhan, China, te horen kregen dat ze moesten zwijgen over de uitbraak van het coronavirus.

Outbreak: The Virus That Shook The World, dat vanavond wordt uitgezonden, brengt de eerste stadia van het virus in kaart en hoe het zich vanuit de hoofdstad van de provincie Hubei verspreidt.

De documentaire bevat undercover beelden van medische professionals die getuige waren van de eerste gevallen van het virus, dat in het geheim werd gefilmd door een burgerjournalist.

In de beelden zeggen ze dat ze niet twijfelden over het gevaar van het virus, maar dat ze gedwongen waren te zwijgen over hun zorgen.

Een dokter, wiens gezicht wazig is, zei: “We vonden allemaal dat er geen twijfel mocht bestaan over de overdracht van mens op mens.”

In de clip beweren ze ook dat ze eind december 2019 al op de hoogte waren van sterfgevallen.

Een andere arts zei: “Eigenlijk, eind december of begin januari [2020] stierf het familielid van iemand die ik ken aan dit virus.”

“Veel van de mensen die met hem samenleefden waren ook geïnfecteerd, inclusief mensen die ik ken.”

Nadat Wuhan niet meer in een lockdown zat hebben de experts het ook over een doofpotaffaire van de Chinese overheid vanaf het begin van de uitbraak.

Een expert zei: “We wisten dat dit virus van mens op mens werd overgedragen. Maar toen we een ziekenhuisvergadering bijwoonden, kregen we te horen dat we niks mochten zeggen.”

“De provinciale leiders zeiden tegen de ziekenhuizen dat ze de waarheid niet mochten vertellen.”

Zij stelden dat de autoriteiten wisten dat de nieuwjaarsfeesten in januari ‘de snelheid van het virus zouden versnellen’, en voegden daar nog aan toe: “Men suggereerde op stadsniveau dat het niet door moest gaan, maar deden dat wel omdat zo’n gebeurtenis een harmonieuze en welvarende samenleving zou presenteren.”

Het programma bevat ook een interview met Dr. Yin-Ching Chuang van het Infectieziekten Preventie en Behandeling Netwerk in Taiwan, die vocht om zichzelf en zijn team naar Wuhan te krijgen om uit te zoeken of er sprake was van mens-op-men overdracht – iets wat de Chinese autoriteiten hadden ontkend.

Dr. Chuang legde het uit: “Terwijl we op de bijeenkomst waren, stelden we veel vragen, heel onwillig kwamen ze uiteindelijk naar buiten en zeiden:

“Beperkte mens-op-menselijke overdracht kan niet worden uitgesloten.”

Twee weken nadat de uitbraak officieel was begonnen, werd het potentieel voor overdracht van mens op mens nog steeds niet publiekelijk gedeeld.

Dr. Chuang ging verder: “Wat was de omvang van de infectie? Hoe groot was deze epidemie? Hoeveel patiënten werden er getroffen? Dat wisten we niet.
Alleen zij wisten dit.”

“Waarom heeft China andere landen niet eerder op de hoogte gebracht van deze kwestie?”

De documentaire toont ook aan dat, terwijl het virus zich verspreidde tussen 5 januari en 17 januari, er geen nieuwe gevallen werden gemeld in China gedurende de 12-daagse lockdownperiode.

Infectieziekten specialist Dr. Yi-Chun Lo, de adjunct-directeur-generaal van de Centra voor Ziektebestrijding in Taiwan, zei: “Het zeer vroege uitbraakmanagement was gewoon een puinhoop, een mislukking.”

“Ik denk dat de pandemie in het begin voorkomen had kunnen worden als China transparant was geweest over de uitbraak en snel de nodige informatie aan de wereld had verstrekt.”

Volgens ITV heeft de Chinese regering geweigerd commentaar te geven, maar zeiden eerder dat zij tijdig informatie hadden verstrekt zodra de feiten bekend waren.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven