Artsen staan voor een raadsel: meer mensen overleden dan verwacht

Artsen staan voor een raadsel: meer mensen overleden dan verwacht

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn er in maart meer mensen 0verleden dan verwacht. Er wordt net niet gesproken van 0versterfte, zo meldt het CBS op haar website.

Het meetbureau spreekt pas van 0versterfte wanneer er veel meer mensen omkomen dan waarop werd gerekend voor een bepaalde periode. Vorig jaar was dit heel vaak het geval. Slechts in het begin van het jaar, een week in mei en een week in september was daar destijds geen sprake van.

2023

Vanaf de tweede helft van januari 2023 is het aantal sterfgevallen zo laag dat er geen sprake meer is van oversterfte. Maar nu gaat het weer de verkeerde kant op. Afgelopen maand lieten 18.000 mensen het leven. In alle leeftijdsgroepen was er sprake van een verhoging.

Raadsel

De overheid zegt niet te weten hoe het kan dat er vorig jaar en ook nu weer meer mensen 0verlijden dan waarop gerekend is. Een gedeelte zou verklaard kunnen worden door de coronapandemie en de griep, maar de overheid wil hier eerst onderzoek naar doen.

Vanaf heden gaat het CBS de rapporten overigens per kwartaal publiceren, in het verband met het lage aantal mensen dat corona heeft.

Longontsteking

In januari trokken artsen aan de bel. Zij namen toen een toenemende stijging van het wegvallen van jonge mensen waar. Veel jongeren liepen een longontsteking op en kwamen die niet te boven, ondanks dat zij normaal een sterk immuunsysteem hebben.

Longarts Leon van der Toorn zei tegen RTL Nieuws destijds: ”Wanneer dat het geval is, en antibiotica niet aanslaat, beland je in het ziekenhuis. Je kunt dan een lage bloeddruk krijgen en je andere organen kunnen stoppen met functioneren. Dat noemen we een sepsis. Dat is levensbedreigend. Wat ons opvalt, is dat er steeds meer gezonde, jonge mensen plotseling overlijden.”

Scroll naar boven