Tijdens de coronapandemie leek het erop dat steeds meer mensen werden getroffen door hartstilstanden. Ook sporters leken hier vaker dan voorheen last van te hebben. Veel mensen denken dat ‘de prik’ hier iets mee te maken heeft.
Bekende Sportcardiologen hebben grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de materie. Harald Jorstad en Joelle Daems van Amsterdam UMC zijn helder in hun conclusie.
Geen enkel verband
Zij zien geen enkel verband tussen het coronavaccin en plotselinge hartstilstanden bij jonge sporters, zo laten de twee weten in hun studie, die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschift British Journal of Sports Medicine. De studie is door Hart van Nederland overgenomen.
Wetenschappelijk onderzoek: geen verband tussen hartaanval sporters en coronavaccin https://t.co/TFOMmyz5is
— Hart van Nederland (@HartvNL) August 10, 2023
Milde bijwerkingen
Volgens de cardiologen zorgen de prikken enkel voor wat ‘milde bijwerkingen’ op korte termijn. Van een groep van in totaal 27 olympische en paralympische sporters, konden maar acht mensen op de dag van hun prik niet trainen. Dat valt dus heel erg mee.
De dag erna konden zeven van de acht hun training weer hervatten. Slechts een sporter moest nog even aan de kant staan.
Geen bewijs
Jonge mensen kunnen last krijgen van een ontstoken hartspier. In ‘zeldzame gevallen’ kan dit het gevolg zijn van corona, of van een vaccinatie ertegen.
”Maar meestal verloopt dit allemaal heel mild. Hoewel atleten vanwege hun relatief jonge leeftijd een verhoogd risico lopen op myocarditis, hebben we in de studie geen enkel bewijs gevonden dat vaccinaties in combinatie met lichaamsbeweging dit risico nog verder verhoogde.”
Kortom, de cardiologen stellen dat niet de prikken, maar intensieve lichaamsbeweging het risico op hartfalen vergroot.