Arts stuurt ouders met ziek baby’tje weg, kind de volgende dag overleden

In de Verenigde Staten is een meisje van slechts vijf jaar door haar eigen opa en oma met een riem d00dgeslagen omdat ze per ongeluk in haar broek had gepoept.

In november 2021 komen Britney Groeneveld (21) en Dylan Tuijtel (28) met de 4 maanden oude Lukas in het Groene Hart Ziekenhuis. Het jongetje is ziek, maar volgens de arts is er niets aan de hand. Hij stuurt het gezin naar huis. Een dag later overlijdt Lukas.

‘Gemakzucht’

De ouders zijn logischerwijs kapot van verdriet en houden de drie artsen verantwoordelijk voor de dood van hun kindje. Allereerst de arts op de spoedeisende hulp. “Zo is de temperatuur niet gemeten, we werden niet serieus genomen. Het was gewoon gemakzucht”, zo zegt moeder Britney.

Ook de artsen die aan het bed stonden tijden de opname van Lukas hebben volgens Britney en Dylan steken laten vallen door ‘rode vlaggen’ te negeren. “Ze zijn er in het ziekenhuis niet achter gekomen dat hij een longontsteking had, terwijl de symptomen wel zijn gezien”, zegt Britney.

Dubbele longtontsteking

“Er werd gezegd: ‘Hij kan naar huis, lekker warm in zijn bed, vertroetel hem maar, lekker kroelen’.” Een dag later overlijdt de baby – thuis. Aan een dubbele longontsteking als gevolg van een streptokokkeninfectie. Dat is gebleken uit onderzoek. In het ziekenhuis is de longontsteking niet opgemerkt.

Voor Britney en Dylan is het de tweede keer dat ze een kindje verliezen. In mei 2020 verloren ze hun eerste zoontje Milan. Ook hij werd slechts vier maanden oud.

De ouders zijn naar het medisch tuchtcollege gestapt. Die zullen aankomende vrijdag bepalen of de klacht gegrond is. Britney en Dylan willen gerechtigheid. Ze willen dat de arts zijn fouten toegeeft. “Dat verdient Lukas”, zo zegt Britney.

En als het tuchtcollege de klacht niet gegrond vindt? “Dan gaan we door. Stoppen is geen optie meer. Er zit nu zoveel tijd en energie in”, aldus Britney die inmiddels sinds zes maanden niet meer samen is met Dylan. De twee zijn uit elkaar door de diepe rouw die ze allebei meemaken.

Reactie ziekenhuis

Het ziekenhuis heeft bij het Algemeen Dagblad kort gereageerd en noemt het een ‘verdrietige situatie’. Zij willen volledig meewerken in het onderzoek van het medisch tuchtcollege.

Arts stuurt ouders met ziek baby'tje weg, kind de volgende dag overleden

Scroll naar boven