Arme moeder breekt op tv: ”Ik heb geen geld meer”

Arme moeder breekt op tv: ''Ik heb geen geld meer''

Nederland behoort tot de rijkste landen ter wereld. Volgens het IMF (International Monetair Fonds) staan we op de 11e plaats als er gekeken wordt naar het bruto binnenlands product per geregistreerde inwoner. Mooie cijfers, maar de werkelijkheid zit anders.

Door bovenstaande constatering, zou je niet verwachten dat er mensen zijn die niet kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften, namelijk eten.

Toch zijn er op dit moment 800.000 mensen die leven in armoede. Voor mensen die het zwaar en moeilijk hebben, die kunnen dan terecht bij de voedselbank.

Armoede

Maar wanneer leef je nu precies in armoede? Zo word je bestempeld wanneer je als alleenstaande ouder met een kind een inkomen hebt van minder dan €1977 per maand. Bruto welteverstaan.

Iemand die niet meer kan rondkomen is Esther. Voor de camera van Ongehoord Nederland legt ze uit hoe moeilijk zij het heeft. De alleenstaande moeder heeft een dochter van bijna 19.

Afgekeurd

Esther werd in 2017 volledig afgekeurd vanwege een ernstige vorm van reuma. Daardoor kan ze niet leven, maar overleven. Esther wordt gevraagd op welk punt het de verkeerde kant op is gegaan.

”Toen ik ziek werd en ik deels in de UWV-uitkering terechtkwam. Dat werd al wat lastiger. En toen werd mijn dochter 18 en vielen eigenlijk alleenstaande ouder kortingen en kinderbijslag weg.”

”Dat is best wel een smak geld iedere maand. En toen werd alles ook nog eens duurder. En toen werd het echt een probleem”, zo zegt Esther.

‘Spijt van dochter’

De verslaggever vraagt Ester hoe ze zichzelf dan momenteel kan onderhouden. ”Ik een beetje minder om te zorgen dat zij (haar dochter red.) toch wel alles had dat ze nodig had. Van eten tot kleding.”

”Ik zeg ook wel eens sorry tegen mijn dochter. Dan zegt ze waarom? Ik zeg als ik geweten had waar we nu inzaten, had ik je niet op de wereld gezet.”

”En niet omdat ik niet van je houd, maar misschien wel te veel van je houd. De wereld gaat kapot en ik zie dat.”

Over de auteur