Appen achter het stuur? Hier kost je dat meteen je rijbewijs

Appen achter het stuur? Hier kost je dat meteen je rijbewijs

Op je telefoon kijken terwijl je aan het autorijden bent is geen slimme zet. En wie dan ook nog zo stom is om de Belgische grens over te rijden, mag bij een heterdaadje meteen het rijbewijs inleveren. En ja: dat geldt in dit geval ook voor Nederlanders.

Appen achter het stuur

De meeste mensen snappen wel dat je telefoon gebruiken achter het stuur verre van verstandig is. Het is de bedoeling dat je op de weg let. Met een mobieltje in je handen heb je geen focus.

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen waar dat allemaal toe kan leiden. Om die reden kost het in je handen hebben van je mobiel in Nederland een bekeuring van 380 euro. Dat is voor sommige mensen nog te overzien, maar het is natuurlijk ook gewoon weggegooid geld.

Appen achter het stuur? Hier kost je dat meteen je rijbewijs

Rijbewijs kwijt

Onze zuiderburen handhaven wat strenger. Wie per morgen (1 februari) wordt betrapt op het in de handen hebben van een mobiele telefoon tijdens het autorijden, raakt direct het rijbewijs kwijt.

Dit zal zijn voor een periode van twee weken. Volgens het parket in Belgisch-Limburg zal het rijbewijs twee weken bewaard worden, waarna de eigenaar deze weer kan komen ophalen.

En om maar direct met de deur in huis te vallen: Dit geldt niet alleen voor Belgen. Ook Nederlanders die betrapt worden zijn de Sjaak.

Cijfers

Het is niet zonder reden dat deze maatregel wordt ingevoerd. Studies wijzen uit dat er acht procent van de 0ngevallen met een d0delijke afloop, sprake is van gsm-gebruik. Omgerekend komt dat neer op 50 mensen die hun leven verliezen en zo’n 4.500 mensen die gew0nd raken.

In de afgelopen jaren heeft Belgisch-Limburg er vanalles aan gedaan om het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur te verminderen. Maar tijdens controles werden er toch steeds weer tientallen mensen betrapt. Hopelijk zorgt men met deze maatregel dat het minder wordt.

Scroll naar boven