Apenpokkenvirus slaat om zich heen: aantal gevallen in Nederland meer dan verdubbeld

Apenpokkenvirus slaat om zich heen: aantal gevallen in Nederland meer dan verdubbeld

Het apenpokkenvirus slaat om zich heen in Nederland. Waren er vorige week woensdag nog 12 gevallen bekend, inmiddels zijn er 26 mensen die het virus onder de leden hebben. Dat heeft het RIVM vandaag bekendgemaakt.

Het Rijksinstituut vindt het vreemd dat het virus normaliter alleen in Afrika rondwaart, maar zich toch in Europa heeft kunnen verspreiden. Bij veruit de meeste mensen, is namelijk helemaal geen link met Afrika gevonden. Ze kennen geen Afrikanen, zijn er niet mee in contact geweest en hebben ook geen Afrikaans land als vakantiebestemming aangedaan.

Wel is er bij een deel van de mensen een link ontdekt naar het Belgische festival Darklands. De mensen die apenpokken hebben opgelopen op dit fetisjevenement, hadden seks met andere mannen. Desalniettemin waarschuwt het RIVM voor een foutief beeld: iedereen kan apenpokken oplopen.

1974

Nederlanders die voor 1974 zijn geboren, hebben een vaccinatie gekregen tegen ‘gewone’ pokken. Die gingen toen rond op de wereld. Dat vaccin blijkt ook te werken tegen apenpokken. Mensen die na 1974 zijn geboren, zijn dus niet gevaccineerd tegen pokken.

Vaccinatie

Heb jij apenpokken? Dan moet je net zo lang in isolatie totdat je klachten over zijn. Ook je nauwe contacten zoals mensen die onderdeel uitmaken van je gezin en/of je sekspartner(s) moeten uit voorzorg in quarantaine. De GGD kan hen helpen door middel een vaccin. Daarmee is de kans op ernstig ziek worden of zelfs overlijden kleiner.

 

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven