Apenpokkenvirus krijgt nieuwe naam in verband met discriminatie

Apenpokkenvirus krijgt nieuwe naam in verband met discriminatie

Net wanneer je denkt dat het allemaal niet meer gekker kan, komt een groep wetenschappers met een klaagbrief over apenpokken. De naam van het virus is volgens hen ‘discriminerend en stigmatiserend’ voor donkere mensen’ en moet anders gaan heten.

Open brief

Volgens de BBC heeft de groep een brief opgesteld waarin zij verklaren dat er sinds de jaren 70 weliswaar alleen maar uitbraken van het virus plaats hebben gevonden in West- en Centraal-Afrika, maar dat de recente uitbraak in Europa geen aantoonbaar verband heeft met Afrika.

Verwijzing naar Afrikanen

De betreffende onderzoekers, die apenpokken officieel betitelen als MPXV, beklagen zich over het heersende beeld in de media en in wetenschappelijke literatuur. “Door telkens over het apenpokkenvirus te spreken, wordt er continu een verwijzing naar Afrikanen gemaakt. Dat is enorm discriminerend.”

Het stoort de wetenschappers dat foto’s van Afrikanen met apenpokken in de media en literatuur worden afgebeeld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) snapt de frustraties van de groep en zegt met experts in gesprek te zijn over een nieuwe naam.

Iemand een leuke suggestie?

Laat een reactie achter

Scroll naar boven