Antoinette heeft honger: ”Ik heb nog 28 cent op mijn rekening”

Renee (59) heeft geen geld voor de tandarts: ''Heb overal gaten''

Het gaat erg slecht met Antoinette uit Veghel. De Brabantse kan naar eigen zeggen niet goed met geld omgaan en heeft zich daarom vrijwillig onder bewindvoering laten plaatsen. ”Daarbij voel ik me veilig.”

Kan niet werken

Antoinette heeft last van artrose en leeft daarom van een WAO-uitkering. ”Ik kan niet werken, ik heb daar te veel pijn voor. Soms word ik er in de nacht wakker van. Dan staan mijn vingers helemaal krom. Eigenlijk heb ik altijd veel pijn.”

Stijgende prijzen

De stijgende prijzen in de supermarkt maken Antoinette kapot. ”Ik eet maar een maaltijd per dag. Soms kan ik warm eten, maar het kan ook een bakje yoghurt zijn.”

Haar koelkast is bijna leeg. Er staat nog een bakje yoghurt en er liggen wat groenten. Oh, en twee worsten voor de twee honden van Antoinette. ”Even kijken op de app”, zegt ze. ”Ik kan nog 28 eurocent opnemen en over vier dagen krijg ik weer leefgeld.”

Pissig

Antoinette maakt zich weinig zorgen over de stijgende energiekosten. Die zitten namelijk verrekend in haar huurprijs. Daarom heeft ze dus ook geen energiecompensatie van 2 keer 190 euro gekregen. ”De rijkere mensen kregen het wel en daar ben ik behoorlijk pissig over”, scheldt ze.

Familie weet van niets

De tijden zijn erg zwaar voor Antoinette. ”Ik kook heel erg graag. Ik zou graag weer eens roti willen maken. Op een echte rotiplaat. Maar dat gaat niet. In plaats van koken is Antoinette 20 kilo afgevallen. Als mensen vragen of het goed met haar gaat, zegt ze ‘ja’.

”Ik heb een masker op als ik naar buiten ga, dan lach ik altijd.” De Brabantse schaamt zich voor situatie en haar familie weet niet hoe de vork in de steel zit. Ze gaat ook niet naar de voedselbank, maar haalt eten uit deelkastjes in de buurt. ”Er zit vaak brood in”, zucht ze.

Scroll naar boven