Antoine zet de verwarming op 20 graden en betaalt door slimme truc maar 15 euro per maand

Antoine zet de verwarming op 20 graden en betaalt door slimme truc maar 15 euro per maand

Terwijl zijn vrienden in de winter zaten te klappertanden, de verwarming op 17 graden hadden staan en een dikke energierekening kregen, zat Antoine uit Helmond er lekker warmpjes bij. De thermostaat had hij op 20 graden staan en hij betaalt maar 15 euro per maand.

Zo’n anderhalf jaar geleden baarde de jonge Helmonder opzien toen hij een massieve watertank onder zijn nieuwe woning liet installeren. In de tank kan 100.000 liter water en het maakt onderdeel uit van een energiezuinige woningen, die hij met collega’s van de Technische Universiteit Eindhoven aan het onwikkelen is.

Slim systeem

De tank is eigenlijk een gigantische thermosfles onder de woning, zo legt Antoine uit. ”In de zomer komt de warmte van de zon via zonnepanelen en zonnecollectoren de woning binnen. Daarmee wordt het water opgewarmd en die warmte kan dus in de winter weer gebruikt worden.”

Door de zon was het water in de tank aan het eind van de zomer opgewarmd tot 60 graden. Het bleek genoeg om de woning gedurende de winter mee te verwarmen. Inmiddels is de temperatuur 13 graden, dus het is tijd dat de zon de boel weer gaat opwarmen.

Niet simpel

Het klinkt erg makkelijk, maar dat is volgens Antoine zeker niet het geval. ”Het systeem is eigenlijk een hele ingewikkelde batterij. De meterkast was al ingewikkeld, maar het is nu alleen nog maar ingewikkelder geworden.” De bedoeling van de superbespaarder is dat dit op termijn beschikbaar zal worden voor iedereen.

Er is animo genoeg. Antoine wordt dagelijks gebeld door mensen die interesse hebben en er staan zelfs mensen aan zijn deur.

Maar particulere huizenbezitters hebben er niet veel aan. ”Het systeem heeft een lange terugverdientijd. Het werkt pas goed als het kan delen. We richten ons vooral op woningbouwcorporaties of grote bouwbedrijven. Zij kunnen collectieve systemen aanleggen en ermee omgaan dat iets zich pas over 30 jaar terugbetaalt.”

Scroll naar boven