Annemieke verliest haar baby’tje na 39 weken, maar krijgt geen geboorteakte

Loua

De 34-jarige Annemieke Brion uit het Belgische Oostende verloor haar dochtertje na een zwangerschap van 39 weken. Het meisje kwam stilgeboren ter wereld, maar Annemieke krijgt geen geboorteakte. ”Ze heeft blijkbaar nooit bestaan.”

Stilgeboren

Meer dan 39 weken is er niets aan de hand voor Annemieke. ”Mijn dochtertje was niet gepland, maar ik was er wel heel blij mee. Mijn toenmalige vriend zag het niet zitten en is vertrokken. Dus ik besloot om Loua helemaal alleen op te voeden. Ik hoorde niets meer van hem.”

De gehele zwangerschap voelt Annemieke haar kleine meisje schoppen en bewegen. Tot op 20 november, de dag waarop de wereld van Annemieke instortte.

”Op de wc verloor ik ineens veel bloed. Ik ben direct in de auto gestapt en ben naar de spoed gereden. Daar hebben ze mij meteen naar het verloskwartier gebracht en in slaap gebracht. Toen ik wakker werd, stond de gynaecoloog naast mijn bed: Loua heeft het niet gehaald.”

Annemieke verliest haar baby'tje na 39 weken, maar krijgt geen geboorteakte

Moeilijk

Annemieke krijgt de horen dat een bloedvat in de placenta was gescheurd. Dit heeft het kleine meisje niet overleefd. Het is een enorme schok.

De Belgische dertiger beseft dat ze Loua nooit zal zien opgroeien, maar niet veel later krijgt ze nog een klap te verwerken, want er wordt geen geboorteakte verstrekt.

”Ik kreeg een akte van een levenloos kind. Verschrikkelijk is dat, want Loua heeft bijna de gehele zwangerschap geleefd. Ze werd levenloos geboren, maar ze heeft geleefd. Als je bij je burgerprofiel gaat kijken, zie je je ouders staan, jezelf en ook je kinderen. Bij mij staat er onder mijn naam niets. Ze heeft nooit bestaan, althans volgens de wet.”

Herinnering

Het Vzw Boven de Wolken, een organisatie die gratis fotosessies biedt aan ouders die hun kinderen verliezen heeft de door verdriet verscheurde Annemieke een blijvende herinnering aan haar dochtertje gegeven.

Hier is ze zeer dankbaar voor. ”het is onvoorstelbaar wat die mensen hebben gedaan. Die zijn een grote steun geweest. Steun die ik van de overheid niet gevoeld heb.”

”Vanaf 26 weken zwangerschap ben je verplicht om je 0verleden kind aan te geven en een normale begrafenis te bezorgen. Maar ze wordt niet als je kind erkend.”

Loua

”Ik wil dat Loua officieel erkend wordt als mijn dochter.” Maar dat ligt politiek delicaat. Gevreesd wordt dat dit ethische discussies zal opwekken over abortus en of een kind in de buik al dan niet leeft. De wet schrijft voor dat een geboorteakte alleen wordt verstrekt, bij een levend kind.

Anneleen Franssen van Boven de Wolken: ”Het is al zo erg om je kind te verliezen en dan moet je ook nog horen dat jouw kind niet bestaat. Dat heeft heel concrete gevolgen later. Dat is echt nog een klap erbij, bovenop het verdriet dat de ouders al hebben.”

”Ik hoop dat er politieke partijen de moed vinden om er iets aan te doen.”

Wij willen Annemieke allereerst heel veel kracht toewensen in deze moeilijke periode. Daarnaast willen wij jou vragen om dit bericht te delen. Hoe meer mensen het lezen, hoe meer het onder de aandacht zal komen. Hopelijk zorgt dat ervoor dat er actie wordt ondernomen. Dank.


Beeld: Annemieke Brion

Scroll naar boven