Anneke (88) is eenzaam: ”Niemand heeft tijd voor mij”

Anneke (88) is eenzaam: ''Niemand heeft tijd voor mij''

Eenzaamheid is in Nederland iets dat door merg en been gaat. Vooral ouderen hebben hier veel last van, hetgeen zorgt voor tragische situaties. Iemand die ook eenzaam is, is de 88-jarige Anneke. Ze voelt zich alleen gelaten en is daar verdrietig om.

Anneke van Buul is 88 jaar en is afkomstig uit Breugel. Ze is tweemaal getrouwd geweest in haar leven en is een trotse moeder en oma van meerdere (klein) kinderen.

Van Buul woont nog op zichzelf, is dol op bridgen en heeft naar eigen zeggen een schitterende tuin. ”Eigenlijk moet ik zeggen dat ik bof. Maar zo voelt het eerlijk gezegd niet altijd. Ik voel me namelijk ook vaak ontzettend eenzaam.”

Familie heeft ‘weinig tijd’

Anneke kampt met COPD en loopt ook niet meer zo gemakkelijk. ”Zos blijft er nog maar weinig over voor mij.” Haar kinderen zijn vooral druk met hun eigen levens.

Ze werken fulltime en ook haar kleinkinderen hebben nauwelijks ’tijd’ om langs te komen. Anneke verloor in coronatijd bovendien vier vriendinnen binnen slechts zeven dagen. Toen werd het stil in huis.”

Tragisch genoeg is het vogelhuisje in de woonkamer is haar enige afleiding. Voor de rest heeft Anneke niet veel meer om naar uit te kijken.

Stichting Met Je Hart

Maar dat verandert wanneer ze een waardevolle tip krijgt: of Stichting Met Je Hart haar misschien iets leek? Met die stichting kan Anneke een keer per maand erop uit trekken met een groep mensen.

Ze gaan dan bijvoorbeeld ergens koffie drinken, lunchen of uit eten. Inmiddels zijn er alleen al 52 mensen in de gemeente Son en Breugel aangesloten.

Dankbaar

Volgens mevrouw Van Buul hoort ze op de bijeenkomsten heel vaak hoe eenzaam mensen zijn. ”Voor hen is die stichting heel erg waardevol.”

Vrijwilligster Dianne van Hak beaamt dat: ”Mensen zijn je zo dankbaar. Zij komen normaal de deur niet uit, maar hebben dan toch iets leuks om op de kalender te zetten.”

En dat is een verademing voor de ouderen. Een lichtpuntje, noemen ze het. Los van de uitjes, bellen de vrijwilligers bijna elke dag met een aantal ouderen.

Ze geven ze knuffels en hebben mooie gesprekken samen. En dat betekent een hele hoop voor iemand die zich soms zo alleen voelt. “Zij verdienen allemaal een kroon en doen echt prachtig werk. Dat moet je echt opschrijven”, zo vertelt mevrouw Van Buul tegen een verslaggever van Omroep Brabant.

Oproep: kijk om naar ouderen

De stichting heeft nu specifiek aandacht voor de zomerperiode. Van Hak roept mensen op om eens extra naar de buurvrouw om te kijken. ”Nodig haar ook eens uit voor een barbeque, als je weet dat ze alleen woont.”

Seizoensgebonden eenzaamheid is slechts een tipje van de sluier. Meer dan de helft van de 75-plussers geeft aan dat zich zich heel erg eenzaam voelen.

Mevrouw Van Buul denkt dat dit het hele jaar leeft. ”Maar initiatieven als deze maken echt een groot verschil. Onderschat dat niet!”

Scroll naar boven