Amina (10) door moeder verkocht en uitgehuwelijkt

De pas 10-jarige Amina uit de plaats Qala-e-Naw in Afghanistan is door haar moeder verkocht om de rest van het gezin aan het eten te kunnen houden. Het kind is uitgehuwelijkt aan een man van 30, die haar op komt halen voor omgerekend 2.000 euro.

”Ik heb mijn dochter verkocht vanwege honger en armoede”, vertelt Amina’s moeder uit aan een televisieploeg van France Télévision. ”Ik heb geen andere keuze, onze anderen kinderen hebben anders niets meer te eten en zullen omkomen van de honger.”

Amina zelf is er kapot van. Als de verslaggevers vragen hoe ze zelf denkt over haar lot, barst het kleine meisje in tranen uit en zegt: ”Ik zal straks weg moeten.”

Amina (10) door moeder verkocht en uitgehuwelijkt

Kindhuwelijken

Hoewel kindhuwelijken officieel verboden zijn in het land, stelt Unicef dat een op de drie Afghaanse meisjes voor hun achttiende verjaardag gedwongen in het huwelijksbootje stapt.

Sinds de Taliban de religieuze touwtjes in handen heeft, is de situatie in Afghanistan enorm verslechterd. Hulpinstanties hebben zich teruggetrokken en gezinnen moeten nu zelf manieren vinden om te overleven. Daar komt nog eens bij dat de religieuze leiders niet willen dat meisjes onderwijs krijgen. Doordat zij geen opleiding kunnen afmaken, is de kans dat zij slachtoffer worden van een leven vol leed bijzonder groot.

Voor Amina zit er niets anders op. Haar toekomst is al bepaald. Over een paar weken zit ze tegen haar eigen wil in bij een volslagen onbekende van 30 jaar oud, op urenlange afstand van haar familie.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven