Amélie heeft vandaag de ‘laatste eerste schooldag’

Amélie heeft vandaag de 'laatste eerste schooldag': ''Het is heel moeilijk''

Vandaag is een ontzettend emotionele dag voor een Belgische familie uit Zottegem. De kleine Amélie gaat vermoedelijk voor de laatste keer de ‘eerste schooldag’ tegemoet. Het vijfjarige meisje heeft namelijk niet meer lang te leven.

Suf

Tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad vertelt vader David Lelièvre (40): ”Op het einde van vorig schooljaar was Amélie suf. Ze had voortdurend hoofdpijn.”

David en zijn vrouw Ellen nemen hun dochtertje daarop mee naar de kinderarts. Een scan wees uit dat er een hersentum0r met een omtrek van vier centimeter zat. Na een biopsie volgt de onwerkelijke diagnose: Amélie wordt nooit meer beter. Er wordt DIPG type 4 gecontstateerd.

”Eén op de tien kinderen leeft twee jaar na de diagnose nog”, zegt David. “De gemiddelde levensduur is negen maanden. Dus ja, elke ochtend dat ze wakker wordt, zijn we blij.”

Behandelingen

Wat de kleine meid voor haar kiezen krijgt is ontzettend zwaar. Met een spoedoperatie, 30 bestralingssessies en tussendoor revalideren is hun nieuwe thuis zo’n beetje in het UZ Gent.

”Gelukkig is de bestraling aangeslagen en is de tum0r gekrompen. We hebben onze dochter terug zoals we haar kennen”, zo zegt David.

School

Gisteren stond de laatste bestraling gepland. ”De dokters geven aan dat het nu het moment is om onze uitgestelde vakantie naar Frankrijk te maken.”

”Als ze een terugval zou krijgen van de bestraling, dan komt die nooit zo snel.” Toch hebben David en Ellen een brief, welke ze moeten afgeven als dat nodig blijkt.

Amélie kijkt ontzettend uit naar Frankrijk. ”Daar schijnt de zon altijd.” Vandaag gaat ze weer naar school. ”Ik kijk ernaar uit om al mijn vriendjes terug te zien.”

Moeder Ellen: ”We gaan met een halve dag beginnen. Tussen de middag kom ik langs om te kijken hoe het loopt.” Amélie: ”En als het goed gaat, mag ik de hele dag op school blijven he mama? En als we thuis zijn van Frankrijk, ga ik weer terug naar school!”

Mirakel

Ellen vertelt dat ze denkt dat vandaag de ‘laatste eerste schooldag’ van haar geliefde dochtertje zal zijn. Vader David droomt ervan dat ze volgend jaar op 1 september naar school kan met haar broertje. Die start dan in de eerste kleuterklas. Maar de droom maakt snel plaats voor realiteitsbesef.

”Ik besef dat dit niet realistisch is. Onze ouders willen het niet aanvaarden en geloven in een wonder. Wij zijn nuchter. Als er straks nog een behandeling gaat volgen, zal dat hoogstens zijn om tijd te rekken.”

Steunactie

De Belgische familie is een crowdfunding gestart om alle ziekenhuiskosten te kunnen betalen. Jij kunt hieraan bijdragen via www.steunactie.nl.

Wij willen je vragen om dit bericht te delen, zodat het meer mensen kan bereiken. Wij wensen de familie veel sterkte toe en een onvergetelijke vakantie. En ja, ook wij hopen op een wonder.

Scroll naar boven