Onze planeet wordt geconfronteerd met een echte crisis en het is niet iets waar we van weg moeten kijken. We moeten allemaal ons deel doen om onze planeet te redden, vooral de regenwouden, omdat ze van cruciaal belang zijn voor het ondersteunen van al het leven op onze planeet. De regenwouden zorgen deels voor de zuurstof die wij allemaal nodig hebben. Het Amazone-regenwoud is het grootste ter wereld, maar het wordt elk jaar iets kleiner als gevolg van de vernietiging die elk jaar sneller lijkt te gaan. Onlangs heeft een stam uit het Amazone-regenwoud iets aan deze crisis gedaan.

Het Waorani-volk is een inheemse stam van Ecuador en woont daar al eeuwenlang. In de afgelopen jaren zijn ze verwikkeld in een juridisch gevecht met een groot oliemaatschappij waarvan iedereen dacht dat het hopeloos was.

De Ecuadoraanse regering was van plan om olie te boren in een gebied waar miljoenen hectare regenwoud ligt. Maar de Waorani-stam die in Pastaza woont, het gebied dat getroffen zou worden, heeft een einde gemaakt aan deze plannen.

De stam heeft het gebied geblokkeerd waar 16 olieblokken zouden zijn geplaatst. Plus dat ze een half miljoen hectare meer hebben beschermd op hun grondgebied dan dat ze worden doorboord.

Een woordvoerder van de Waorani van Pastaza, Oswando Nenquimo, legde de volgende verklaring af:

“Vandaag hebben we ons bos beschermd tegen olieboringen; we hebben ons water beschermd tegen besmetting; we hebben onze kinderen beschermd tegen ziektes. Dit is een juridische beslissing voor inheemse rechten, maar de strijd is nog lang niet afgelopen. De regering zal in hoger beroep gaan omdat ze nog steeds de olie onder ons land willen hebben. Inheemse Naties in de Amazone en de wereld moeten zich verenigen om onze huizen te beschermen. ”

Deze uitspraak is een belangrijke stap voor de veiligheid van het regenwoud en het behoud en de bescherming van het milieu, evenals de rechten van inheemse volkeren.

Laat ons weten wat je van de uitspraak vindt.

Bron: UNILAD & Amazonfrontlines

Wat vind jij? Reageer hieronder