Aman lijdt aan diabetes maar doet ‘uit liefde voor geloof’ toch mee aan ramadan

Aman lijdt aan diabetes maar doet 'uit liefde voor geloof' toch mee aan ramadan

Vandaag is de ramadan weer begonnen. Moslims mogen tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en niet drinken. Daarnaast zijn ook andere vormen van genot verboden. Aman Maksoedan heeft diabetes. Hij hoeft eigenlijk niet mee te doen, maar doet dat toch.

Liefde voor het geloof

Tegen RTL Nieuws vertelt Aman zijn drijfveer. ”Vanwege mijn diabetes ben ik niet meer verplicht om mee te doen aan vasten tijdens ramadan.

Aman is echter heel gelovig en enthousiast om toch mee te doen. ”Hoe dichterbij de maand komt, hoe meer ik voel van: als het kan, dan wil ik het ook doen. Het komt voort uit de liefde voor het geloof.”

Hij heeft met een geleerde gesproken. ”Dat is wel een paar jaar geleden. Hij zei: Als jij zeker weet dat je een paar dagen kunt vasten, dan moet je het doen.”

Halve dosering insuline

Aman wordt tijdens de ramadan geholpen door een verpleegkundige. Hij gebruikt een insulinepomp, maar de dosering zal deze maand worden aangepast. ”De insuline die normaal gesproken over de dag verspreid wordt, die deel je door twee. Dus als ik normaal een dosering heb van 0,5, doe ik nu 0,25.”

Aman denkt dat hij met de helft van de insuline de dag ook wel doorkomt. Maar hij heeft ook nog geoefend. Voorafgaand aan de ramadan, last hij een paar oefendagen in.

Daardoor kan hij kijken of het lukt. De oefendagen zijn prima verlopen en dus zal Aman meedoen. Andere mensen die net als hij ook diabetes hebben maar toch mee willen doen, vraagt hij om contact op te nemen met medische begeleiders. Want het is niet zonder risico’s.

Beeld: Screenshot RTL Nieuws

Scroll naar boven