‘Als Amalia met een vrouw wilt trouwen, moet ze de troon opgeven’

Prinses Amalia staat voor een grote dag op 7 december. Dan wordt onze toekomstige koningin namelijk 18 jaar oud. Peter Rehwinkel schreef een boek over onze prinses.

Toekomst

Zo staat er onder andere in het boek wat er zou gebeuren als Amalia met een vrouw zou trouwen. Wat blijkt? Mocht onze prinses op vrouwen vallen, moet ze volgens een regeringsstandpunt de troon moet opgeven, vertelt Peter Rehwinkel in een interview met LINDA.

Hij zei hierover: “In 2000 heeft de regering gezegd dat in het geval een homohuwelijk het troonopvolger schap vervalt. In dat geval wordt namelijk ‘de essentie van het erfelijke koningschap op het spel gezet, aangezien op voorhand vaststaat dat uit een dergelijk huwelijk geen kinderen geboren kunnen worden’. Dat zei de voormalige regering.

Dat betekent echter niet meteen dat ze alleen koningin kan worden als ze hetero is, aldus Rehwinkel: “Wel als ze ook met een vrouw zou willen trouwen. Het staat niet zo officieel in de wet, maar de regering heeft wel dit standpunt ingenomen. Haar geaardheid heeft zo dan opeens staatsrechtelijke relevantie en dat laat ik zien in mijn boek.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven