Alleenstaande Sybe wil een kind, maar krijgt geen toestemming

Alleenstaande Sybe wil een kind, maar krijgt geen toestemming

Sybe (30) uit het Belgische Kuurne is kapot van verdriet. De alleenstaande homoseksuele man wil graag vader worden, maar stuit op de regelgeving die alleenstaanden niet toestaat een kind te krijgen via een aangedragen draagmoeder.

Alleenstaande Sybe wil een kind, maar krijgt geen toestemming
Foto afkomstig van Facebook: Sybe Vandemeulebroucke

Zeven maanden geleden had Sybe een eicel en een draagmoeder gevonden. De ethische commissie van het UZ Gent wilde er echter niet aan en gaf een negatief advies over zijn dossier. ”Mijn hart voelt gebroken”, zo zegt Sybe tegen Het Laatste Nieuws.

Het is niet dat de commissie Sybe als persoon niet geschikt vond, het betreft een globale beslissing. ”Er is (nog) géén wet voor alleenstaanden die via een draagmoeder mama of papa willen worden, en iedereen in mijn situatie zit in hetzelfde schuitje.”

Kinderwens blijft

Sybe, die werkt als kleuterleider, geeft zijn droom niet op. ”Ik denk er elke dag minstens één keer aan. Ik werk elke dag samen met kindjes, dus ik word er dagelijks mee geconfronteerd.”

Hij heeft zijn hoop gevestigd op de politiek. ”Als er een wet komt voor situaties zoals de mijne, is er misschien nog kans. En ik kan ook altijd nog een partner leren kennen waarmee het klikt. Al moet je wel minimaal drie jaar getrouwd zijn om groen licht te krijgen. Dus dat gaat nog wel even duren.”

Sybe wil het liefst een ‘jonge vader’ zijn. Het moet allemaal gebeuren voordat hij 40 is, dus politici moeten opschieten. Hij stuurt daarom geregeld e-mails naar politici waarin hij hen sommeert haast te maken.

Liegen

Sybe is zich er bewust van dat hij zou kunnen liegen over een eventuele relatie om de regels te omzeilen. ”Maar dat wil ik liever niet doen. Ik wil geen dingen doen die niet mogen. Ik wil me geen crimineel voelen om mijn droom waar te maken. Het is erg jammer dat mensen in mijn situatie in België op dit moment bijna gepusht worden om te liegen of oneerlijk te zijn.”

Scroll naar boven