Alleenstaande moeder (40) krijgt vreselijk nieuws: ”Je hebt nog 3 weken te leven”

Alleenstaande moeder (40) krijgt verwoestend nieuws: ''Je hebt nog 3 weken te leven''

Een onschuldig kappersbezoek in 2018 is voor de inmiddels 40-jarige Catharina Cuoma uit het Belgische Diest uitgelopen op haar ergste nachtmerrie. Tijdens het brushen merkte de kapper een vlekje op. De alleenstaande moeder liet het onderzoeken, met alle gevolgen van dien.

Tegen Het Nieuwsblad vertelt Catharina: ”Ik liet het onderzoeken, maar heb er verder niet veel aandacht aan besteed. Kort na het onderzoek ben ik op vakantie gegaan naar Marokko toen de telefoon ging.”

”Het was de dokter en hij zei: ”Catharina, je moet onmiddellijk terugkomen naar huis. Je hebt een melonoom en die is ontzettend kwaadaardig.”

Uitgezaaid

Wat volgt is een spoedoperatie, die succesvol verloopt. Na negen maanden immuuntherapie is Catharina weer de oude. Ze wordt goed in de gaten gehouden, maar door de coronapandemie kan ze maandenlang geen scans laten maken. Wanneer ze dat dan wel weer doet is het foute boel. Het was uitgezaaid naar de lever en longen.

Nog drie weken

Catharina besluit om niet op te geven. ”Ik heb veel chemo gekregen, deelgenomen aan een studie , maar niets sloeg aan. Het was ondertussen ook uitgezaaid naar mijn lymfeklieren.”

Inmiddels heeft ze er ook nog een tum0r bijgekregen van maar liefst 7 centimeter tussen haar ribben, terwijl er ook een onder de oksel zit.

”Een paar dagen geleden heb ik een gesprek gehad met de dokter. Die stelde voor om alle behandelingen stop te zetten. Het heeft toch geen zin meer.”

”Ik vroeg hem hoe lang ik nog te leven heb. Een drietal weken, was het antwoord. Sindsdien leef ik in een film. Dat ik er over een paar weken niet meer ben, voelt zo vreemd.”

Kinderen

Catharina heeft twee prachtige kinderen, zoon Yorbe (15) en dochter Deliah (10). De kinderen wonen bij haar. ”Ik heb eigenlijk nooit veel met hen gesproken over wat er aan de hand is.”

”Toch probeer ik dat de laatste dagen wel te doen, op advies van de palliatief medewerker. Het is heel moeilijk voor hen. Mijn zoon kropt alles op, mijn dochter is vooral heel bang. Ze vragen zich af hoe ze verder moeten leven zonder hun moeder.”

Kistje

De alleenstaande moeder probeert momenteel te genieten van haar leven. ”Zondag ga ik met de Ambulance Wens naar de zee met de kinderen. Dat is eigenlijk mijn laatste wens.”

”Ondertussen ben ik mijn eigen begrafenis aan het voorbereiden. Ik speel zelf muziek,, piano. Ik wil een aantal eigen nummers op de uitvaart laten afspelen.

”Daarnaast ben ik een kistje aan het maken met allerlei boodschappen voor de kinderen voor speciale momenten in hun levens. Wanneer ze trouwen of een eerste kindje krijgen, kunnen ze een brief van mij openen. Zo ben ik er toch nog een beetje bij op hun speciale momenten.”

Crowdfunding

”Als alleenstaande moeder kan ik mijn kinderen niet veel meegeven. Daarom is een vriendin van mij een crowdfunding gestart en willen we geld ophalen voor hun toekomst.”

”Voor als ze gaan studeren, trouwen.” Tot dusver is er al meer dan 15.000 euro opgehaald. ”Ik ben daar ontzettend van onder de indruk.”

Verjaardag

Ondertussen heeft Catharina veel pijn. ”Telkens wanneer het nog heviger wordt, denk ik: het is afgelopen met mij. Op 4 augustus zou ik 41 jaar worden. Hopelijk haal ik die datum nog.”

”Ik probeer nog een beetje te genieten. Van heel kleine dingen. Als ik de wind door de bomen hoor waaien, word ik blij. En dat wil ik aan mensen meegeven: Het leven is mooi, geniet er volop van. Het kan zo voorbij zijn.”

Scroll naar boven