Alle hens aan denk: noodweer komt nog eerder dan voorspeld

Alle hens aan denk: noodweer komt nog eerder dan voorspeld

Nederland gaat momenteel gebukt onder een droogterecord. Al langer dan een maand is het kurkdroog en daarom is het maar goed dat de hemel morgen huilt. Er staat noodweer op de planning voor morgenavond maar nu blijkt dat het al eerder losgaat.

Wie vandaag lekker op het strand bivakkeert, kan daar maar beter lekker van genieten. Morgen wordt het namelijk niet om over naar huis te schrijven.

Vandaag

Vanavond is er nog niets aan het handje. Het blijft droog, maar opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Onder de wolken blijft het iets warmer dan voorgaande nachten.

Alle hens aan denk: noodweer komt nog eerder dan voorspeld

Daardoor is de maximum temperatuur vannacht niet kouder dan 18 graden. Dat wordt dus weer lekker plakken in je bed.

Morgen

Morgen komt er warme lucht Nederland binnen. In het oosten van ons land moeten mensen zich schrap zetten. Hier wordt het maar liefst 30 graden.

In het westen van Nederland wordt het iets koeler, met temperaturen die zullen liggen tussen de 22 en 28 graden. Dat is dus een stuk beter behappen.

Anyway, gisteren voorspelden meteorologen dat het morgenavond flink los gaat. Er werd regen voorspeld en ook onweer.

Inmiddels is dat weerbericht een beetje bijgesteld. Morgenmiddag gaat het namelijk al los. Men moet rekening houden met plaatselijke buien vanuit het zuiden.

Regen en onweer

In Noord-Nederland gaat het zonnetje eerst nog schijnen. In het zuidwesten gaat het hard regenen. In de loop van de dag wordt het steeds meer bewolkt en gaat het plenzen.

De ANWB en Rijkswaterstaat maken zich erg bezorgd over de regen. Door een combinatie van regen en vuilresten kan er een slijmerige laag ontstaan op het wegdek.

Dat zorgt ervoor dat het spekglad kan worden, zo stelt de ANWB. Als het lichtjes regent, wordt het uitkijken. Zodra het dan harder gaat regenen spoelt de gladde laag weg.

Gladheid

Op het kurkdroge en snikhete asfalt zijn door voertuigen veel rubber en vette stoffen achtergelaten. Wanneer die door het regenwater loslaten, kan dat leiden tot verraderlijke gladheid en minder grip.

De verkeersdienst wil weggebruikers er daarom op attenderen niet als een malloot over de weg te scheuren en goed op te letten.

Die gladheid kan volgende week overigens ook plaatsvinden. Er staat dan wederom regen en onweer op het programma. Temperaturen zijn daarentegen weer lekker zomers, met een graad of 25.

Scroll naar boven