Albert Heijn verhoogt voedselprijzen fors, maar maakt meer winst dan gedacht

Albert Heijn verhoogt voedselprijzen fors, maar maakt meer winst dan gedacht

Ahold Delhaize, eigenaar van onder meer Albert Heijn en Bol.com, heeft prijsverhogingen doorgevoerd. Net als zoveel bedrijven, kampt ook Ahold Delhaize met verhoogde grondstoffenprijzen en tegelijkertijd wil het bedrijf de winstmarge niet laten dalen.

Toch ligt het bedrijf onder vuur. Uit cijfers blijkt namelijk dat Ahold Delhaize meer omzet en winst heeft gemaakt dan er werd gedacht. Ook de winstverwachting voor 2022 is naar boven bijgesteld. En dat betekent dat Ahold Delhaize dus meer winst wil maken en daar de prijzen voor ophoogt.

Inflatie

In de maand april kwam de inflatie uit op 9.6 procent. Dat consumenten daardoor meer gaan betalen is logisch, aangezien producenten van levensmiddelen de hogere grondstoffenprijzen willen doorberekenen aan supermarkten. Die laat dan de klant vervolgens weer meer betalen. Zouden zij dat niet doen, dan gaat dat ten koste van de winst. De vraag is echter met hoeveel de prijzen zijn verhoogd.

En juist dit wil Ahold-topman Frans Muller niet zeggen. Hij verwijst naar de stijging van voedselprijzen in Nederland. Het CBS berekende dat de prijzen in april 8.5 procent hoger waren dan een jaar eerder en volgens econoom Frank Notten van het statistiekenbureau ”komen we niet zomaar van de hoge inflatie af.”

Verdere prijsstijgingen

Mochten de gronstoffenprijzen verder stijgen, dan sluit Muller nieuwe prijsverhogingen niet uit. Wel gaat Ahold proberen een deel van de hogere inkoopkosten te compenseren, door zelf in de kosten te snijden. Ook wordt geprobeerd om de prijs van eigen merk-producten zoveel mogelijk gelijk te houden. A-merken worden dus vooral duurder.

Albert Heijn verhoogt voedselprijzen fors, maar maakt meer winst dan gedacht

Winst

De Appie draait een geweldig eerste kwartaal, met veel meer winst dan gedacht. Echter is dit volledig toe te wijden aan de Verenigde Staten, waar Ahold zo’n 60 procent van de omzet behaald. Hier steeg de winst, terwijl deze in Europa daalde.

De omzet groeide met 3,6 procent tot 19,8 miljard euro. De winst daalde van 550 miljoen euro tot 546 miljoen euro, maar dat is wel beter dan gedacht.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven