Albert Heijn neemt gedeeltelijk afscheid van contant geld

Albert Heijn neemt gedeeltelijk afscheid van contant geld

Albert Heijn heeft een verregaande maatregel genomen. Vanaf 31 oktober is het namelijk niet mogelijk om koopzegels van de supermarkt in te wisselen tegen contant geld. 

Koopzegels

Dat heeft de supermarktketen gisteren wereldkundig gemaakt. Vanaf 31 oktober kun je alleen nog ‘retourpinnen’. Het geld wordt dan overgemaakt naar je bankrekening.

Albert Heijn neemt gedeeltelijk afscheid van contant geld

De tweede optie is om het gespaarde bedrag te laten verrekenen met je boodschappen. Daardoor betaal je dus wat minder bij de kassa.

Momenteel is het zo geregeld dat je de waarde van koopzegels kunt laten uitbetalen naar je bankrekening. Via retourpinnen dus. Maar je kunt er ook voor kiezen om het bedrag in contant geld uit te laten betalen.

Daar stopt de supermarkt dus mee. Woordvoerster Anoesjka Aspeslagh vertelt aan Hart van Nederland waarom men hier nu mee stopt.

‘Wens van de klant’

Aspeslagh zegt dat het ‘een grote wens’ van de klant is. ”Steeds meer mensen hebben nauwelijks nog contant geld op zak. En koopzegels kun je inmiddels digitaal sparen. Het is logisch dat je het geld dan overgemaakt krijgt.”

Albert Heijn heeft in meerdere winkels getest of de nieuwe manier van uitbetalen goed in de smaak valt bij klanten. Volgens Aspeslagh is dat zo.

”De resultaten van de pilot was zo positief, dat we nu besloten hebben om helemaal over te gaan.” Naast de ‘grote wens’ van klanten, wijst AH er ook op dat het veiliger is om minder contant geld in de winkels te hebben. Zie hier dus de daadwerkelijke reden 😉

Albert Heijn vreest niet dat mensen gehinderd worden door de nieuwe manier van uitbetalen. ”Dat is niet wat wij ervaren hebben tijdens de pilot.”

Koopzegels

Koopzegels bestaan al sinds 1955! Het principe is nagenoeg altijd hetzelfde gebleven. Een zegel kost tien eurocent. Wanneer je 490 zegels hebt, is het boekje vol. Wanneer je de volle kaart inlevert, krijg je je geld terug en daar bovenop een rente van zes procent.

Volgens AH is het makkelijker en veiliger dat je voortaan geen contant geld meer voor je zegels krijgt. Die zegels zijn sinds 2021 overigens uitsluitend nog digitaal te sparen.

Scroll naar boven