Alarmerend: Duizenden Syriërs (en hun families) onderweg naar NL

Alarmerend: Duizenden Syriërs (en hun families) onderweg naar NL

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND) melden dat in de maanden juli, augustus en september een ware asielaanvraag-explosie heeft plaatsgevonden. Met name Syriërs, Afghanen en Turken (en hun families) vroegen asiel aan.

Veel Syriërs

In het derde kwartaal van 2022 dienden 10.600 mensen een asielverzoek in bij de immigratiedienst. Dat zijn om precies te zijn 3.550 meer mensen dan het voorgaande kwartaal en 4.120 meer dan in de maanden januari, februari en maart.

Van de 10.600 personen die Nederland als hun nieuwe thuis zien, is 4.606 mensen Syrisch. Daarnaast gaat het om 995 Afghanen en 935 Turken.

Alarmerend: Duizenden Syriërs (en hun families) onderweg naar NL

Familieleden

Maar daar stopt het niet, want het aantal nareizigers (familieleden van vluchtelingen die statushouder zijn) is enorm hard gestegen. In de afgelopen 3 maanden zijn er maar liefst 3.600 nareizigers naar Nederland gekomen. De meesten dragen wederom de Syrische nationaliteit.

Slechts vijf Oekraïeners

Ondanks de oorlog in Oekraïne, deden slechts in het afgelopen kwartaal slechts vijf Oekraïners een asielaanvraag in ons land. Het kwartaal daarvoor waren dat er slechts 15.

Dat wil overigens niet zeggen dat er nauwelijks asielzoekers uit Oekraïne in Nederland resideren. In totaal hebben zo’n 95.000 Oekraïners zich sinds het begin van de oorlog in een Nederlandse gemeente ingeschreven. Het CBS zegt dat dit aantal zo hoog ligt, omdat zij in tegenstelling tot niet-Westerse migranten niet de verplichting hebben asiel aan te vragen.

Scroll naar boven