Ajax voor de 36e keer in de geschiedenis kampioen van Nederland

Ajax heeft in de 33e speelronde van het seizoen 2021/2022 zijn 36e landstitel gepakt. De Amsterdamse formatie van trainer Erik ten Hag rekende in eigen huis af met Heerenveen: 5-0.

De kampioenswedstrijd geen moment echt spannend. Na negentien minuten maakte Nicolás Tagliafico de 1-0 voor Ajax en bij rust stond het al 3-0. Steven Berghuis scoorde in de 33e minuut en vijf minuten later benutte Sébastien Haller een strafschop.

In de tweede helft speelde Ajax de wedstrijd rustig uit, ook omdat Heerenveen niet bij machte was de Eredivisie-koploper pijn te doen. Vijf minuten voor tijd maakte Brian Brobbey de 4-0 en het slotakkoord was van Edson Álvarez (5-0) in de negentigste minuut.

PSV won ondertussen met 3-2 van NEC, maar door de zege van Ajax had dat geen invloed meer op de titelrace. Met een nog een speelronde te gaan blijft het gat vijf punten.

De 36e landstitel is de derde en laatste in het tijdperk Ten Hag, die halverwege het seizoen 2017/2018 werd aangesteld door Ajax. De Amsterdamse club veroverde in die periode ook nog twee KNVB-bekers en een Johan Cruijff Schaal.