Agent denkt dat hij een hert aanrijdt, maar dat blijkt Esmeralda (29)

Agent dacht dat hij een hert aanreed, maar dat blijkt Esmeralda (29)

Een overijverige wetsdiender wilde in zijn ijver graag automobilisten controleren op het gebruik van hun mobiele telefoon achter het stuur. Het liep anders, want de man reed de 29-jarige Esmeralda aan. En dat deed hij ook nog eens op hoge snelheid op een weg waar hij niet mocht komen.

Bellen achter het stuur

Het voorval gebeurde op 20 december 2021. T. heeft net koffie gedronken op het bureau in Maasdam, als hij rond 17.10 uur in zijn dienstwagen stapt. Hij ziet dat het erg druk is op de N217 en besluit een andere weg te nemen.

Hij vindt de avondspits te druk. T. neemt zijn werk heel serieus en is erop gebrand om lekker veel automobilisten op de bon te slingeren. T. vindt bellen achter het stuur heel kwalijk en dus verzint hij een list om zoveel mogelijk mensen te kunnen betrappen.

Agent dacht dat hij een hert aanreed, maar dat blijkt Esmeralda (29)

Verboden toegang

Hij rijdt een landbouwweg in. Aan het begin van die weg staat een levensgroot bord dat de toegang voor motorvoertuigen duidelijk verbied. Maar T. kan het niet schelen. Volgens hemzelf mogen agenten doen wat ze willen en hebben ze altijd vrijstelling.

Ook de maximumsnelheid van 60 kilometer per uur geldt naar zijn mening niet voor hem als agent. Om overtredingen van bestuurders op de N217 te kunnen waarnemen moet hij een stuk harder rijden, omdat verkeer op de provinciale weg 80 kilometer per uur mag rijden.

T. trapt het gas flink in en rijdt op gegeven moment 90 kilometer per uur. Ook hiervan vindt hij dat hij zo hard mag rijden als hij wil, hij is immers agent. Het is nat en donker en bovendien ligt er veel modder op de weg.

Na ongeveer een kilometer gaat het helemaal mis. Wanneer hij door een bocht racet, hoort hij opeens een harde knal. T. denkt dat hij een hert heeft aangereden.

Esmeralda

Als hij uitstapt, ziet hij een scooter en een lichaam liggen. Dan dringt het tot hem door: ik heb iemands leven afgepakt. De vrouw is niet meer te redden.

In de rechtbank toonde T. gisteren veel berouw. Snikkend vertelde hij dat hij alles terug zou willen draaien en dat hij die dag niet had moeten gaan werken.

De weduwnaar van Esmeralda hoort het gelaten aan. Hij vraagt T. waarom hij eigenlijk op die weg reed, terwijl dat ook voor hem verboden was. De advocaat van de weduwnaar valt zijn client bij: ”T. had daar niet moeten rijden en ook niet die hoge snelheid. Er was geen dringende noodzaak.”

De officier van justitie is het daarmee eens. ”Dienders hebben alleen vrijstelling wanneer dit noodzakelijk is voor zijn taak. In dit geval weegt het doel niet op tegen de risico’s. Het heeft zelfs iemands leven gekost.”

Agent dacht dat hij een hert aanreed, maar dat blijkt Esmeralda (29)

Taakstraf

De aanklager wil dat T. zes maanden de cel in gaat, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook zou hij twee jaar lang niet meer mogen rijden.

De advocaat van T. wil dat hij wordt vrijgesproken. De raadsman vindt dat zijn client niets te verwijten valt en dat agenten de weg bij uitzondering mogen gebruiken. Ook de snelheid is volgens de advocaat geen probleem: ”Agenten mogen zo snel rijden als ze willen.”

De familie van Esmeralda weet niet wat ze horen. De uitspraak volgt op 6 juni.

Scroll naar boven