Afghaanse asielzoeker vertelt waarom ze naar Europa is gekomen

Een week geleden ging het helemaal mis op het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland. Bij een ongeval met een migrantenbootje verloren vier mensen hun leven. Najma, een van de opvarenden, vertelt nu waarom ze aan boord stapte en doet een smeekbede aan de regering.

Doden

Najma Ahmadi uit Afghanistan zat samen met haar 1-jarige dochtertje aan boord van het bootje. Ahmadi: “Toen ik hoorde van de doden dacht ik: dat had ik kunnen zijn. De zee maakt geen grappen. Je kunt op elk moment verdrinken.”

Ze vervolgt: “Mijn dochtertje was doodsbang en ik hield haar stevig vast. Ik voelde me zo schuldig en ik huilde omdat ze zo bang was. Ik heb haar in totaal 11 uur vastgehouden voordat we aankwamen. Ik kon mijn benen niet bewegen en de politie heeft me in een rolstoel gezet.”

Afghaanse asielzoeker vertelt waarom ze met baby (1) in een rubberboot stapte

Beter leven

Najma en haar gezin zijn al sinds 2019 op de vlucht voor de Taliban. Ze deden meer dan 20 pogingen om Griekenland in te komen via Turkije en twee keer is Najma bijna verdronken. “Mensen die het Kanaal oversteken maken een keuze. Aan de ene kant is dat de dood en aan de andere kant een beter leven.”

Smeekbede

Najma, echtgenoot Mohammad, beiden 38, zoon Maisam, 12, en dochter Majla hebben inmiddels asiel gekregen in Engeland. De moeder smeekt de Britse regering om vluchtelingen een kans op een beter leven te geven, zodat zij niet afhankelijk worden van harteloze mensensmokkelaars.

“Ik wil niet dat andere vluchtelingen die een beter leven willen ook meemaken wat ik allemaal heb moeten doorstaan. Iedereen zou een veilige kans op een beter leven moeten krijgen. Ik roep de regering daarom op om hen die kans te geven.”

Scroll naar boven