Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa en zoekt ruzie met COA

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa en zoekt ruzie met COA

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) ligt overhoop met een Afghaanse familie, bestaande uit maar liefst 10 personen. Zij hebben namelijk een gigantische woning geweigerd. Het COA is woedend en wil de familie nu uit het hotel zetten.

De Afghaanse familie verblijft al sinds vorig jaar september in het Theatherhotel in Almelo. Het COA wil dat de familie uit het hotel gaat, zodat er andere asielzoekers in hun kamers kunnen.

Om die reden werd er veel moeite gedaan een passende woning te vinden voor de familie. Dat lukte uiteindelijk in Tholen (Zeeland).

Hazenlip

Wie denkt dat het gezin dolblij is, heeft het helemaal mis. Een van de 8 kinderen wordt in Rotterdam behandeld voor een hazenlip.

Vader en moeder Shinwari vinden de afstand van Tholen naar Rotterdam ’te ver’. Het gaat om 77 kilometer. De ouders hebben allebei geen rijbewijs.

Zij vinden het ‘onmenselijk’ om 2 uur met het openbaar vervoer te reizen en zijn naar de rechter gestapt. Nederland is niet aardig voor hen, vinden ze.

De advocaat van het COA stelt dat er een afstand van hemelsbreed 50 kilometer tot specialistisch medische voorzieningen wordt gehanteerd. ”Rotterdam ligt binnen die 50 kilometer.”

Advocaat Dijkman voegt eraan toe dat gezien de huidige woningkrapte, het COA ‘ongelooflijk veel moeite’ heeft gedaan om de familie te voorzien van een gigantisch huurhuis.

Kunnen niet lezen

De Afghaanse ouders kunnen ook niet lezen en schrijven. Ze hebben overal een tolk voor nodig. Die moet de brieven en alle andere documenten vertalen en uitleggen.

Advocaat Reshma Sahebdien, die de familie bijstaat, hebben de ouders daardoor de consequenties niet goed begrepen van wat een weigering zou betekenen.

De vader van het gezin sprak zijn eigen advocaat echter tegen en zei dat hem alles heel goed is uitgelegd.

‘Disproportioneel’

Desondanks vindt de advocaat het niet terecht als de familie het luxe hotel moet verlaten. Het COA is klaar met het gezin en helpt ze niet meer.

”Het gezin komt zeker uit elkaar te vallen”, jammert Sahebdien die smeekte om een uitzondering. Het COA wil dat niet en vindt dat ze de gevolgen maar moeten dragen.

”Ze hebben een groot sociaal netwerk in Breda en Antwerpen. Die kunnen hen prima helpen. De woning is nu vergeven aan mensen die er wel blij mee zijn.”

Over precies twee weken gaat de rechter uitspraak doen. Dan wordt bekend of de familie op straat wordt gezet.

Scroll naar boven