Activisten richten ongekende ravage aan op Radboud Universiteit

activisten ravage radboud universiteit

De Mobiele Eenheid (ME) is afgelopen nacht begonnen met het verwijderen van ongeveer twintig tenten van het protestkamp nabij de Radboud Universiteit. Burgemeester Hubert Bruls uitte tijdens de ontruiming scherpe kritiek op de activisten.

Geen mensen aangehouden

Hij zei hierover: “Het is uitermate teleurstellend wat de actievoerders vanavond hebben aangericht.” Er zijn geen aanhoudingen verricht tijdens de bezetting. De ME doorzocht het gebouw op zoek naar de demonstranten, maar vond niemand.

Woensdagnacht stonden er veel ME’ers met wapenstokken en schilden rondom het tentenkamp. Deze actie volgde na een bezetting op de Thomas van Aquinostraat (TvA), waar tientallen pro-Palestina activisten enkele uren een gebouw van de Radboud Universiteit in hun bezit hadden.

activisten ravage radboud universiteit

Bizarre ravage op Radboud universiteit

Binnen in het gebouw was grote schade aangericht: muren waren bedekt met graffiti, een brandslang was geactiveerd en de activisten hadden blokkades gebouwd met vuilnisbakken en stoelen. Ook werden er documenten uit kantoren gehaald en verspreid over de binnenplaats.

“Iedereen die hiermee sympathiseert zou zich moeten afvragen of dit wel de juiste manier is” Volgens burgemeester Bruls hebben alle studenten het eerder bezette Thomas van Aquino-gebouw verlaten. Geruchten onder demonstranten dat een tiental zich nog ergens verborgen zou houden, zijn onjuist, aldus de burgemeester.

Bruls, die eerder die avond tijdens de gemeenteraadsvergadering besloot tot de ontruiming, reageerde fel op de gebeurtenissen. “Het is uitermate teleurstellend wat de actievoerders vanavond hebben aangericht. Dit overschrijdt alle grenzen,” zei hij.

“Als ouder zou ik zeggen: als mijn dochter hier bij zou zitten, zou ik haar studietoelage hebben ingetrokken. En iedereen die hiermee nog sympathiseert, zou zich goed moeten afvragen wat ze aan het doen zijn.” Volgens hem is er een duidelijke link tussen degenen die in het tentenkamp verbleven en de aangerichte schade.

Video toont schade

Bruls heeft woensdagnacht ook het gebouw bezocht dat door de actievoerders is beschadigd. Hij was geschokt. “Het is echt een enorme ravage. Muren vol verf, foto’s van Daniël Wigboldus, bekladdingen. Ik begrijp werkelijk niet wat deze actievoerders hiermee denken te bereiken. Het is diep triest.”

Hoewel het volgens hem om een ‘relatief kleine groep’ gaat, is Bruls erg bezorgd over het verdere verloop van de protesten en hoe het nu verder moet. Daar zal hij morgen over praten, ook met de universiteit. “Wat komt hierna, kun je je afvragen, je weet niet wat ze nu van plan zijn.”

Scroll naar boven