Abdullah zit de hele dag op een ‘warmematje’ en bespaart daardoor veel geld

Abdullah zit de hele dag op een 'warmematje' en bespaart daardoor veel geld

Abdullah Yolcu (63) maakt zich niet druk om de energierekening. Door een nogal opmerkelijke ingreep in zijn woning kan hij de thermostaat veel lager zetten. ”Ik bespaar nu meer dan 50 procent aan gas”, zo beweert Abdullah.

Warmtematten

Samen met zijn vrouw besloot hij een jaar geleden te investeren in infrarode warmtematten, van een paar meter groot. De matten zijn via een stopcontact en/of een thermostaat aangesloten op elektriciteit. De voormalig tapijtenlegger heeft deze matten verwerkt in zijn vloerkleden.

Abdullah zit de hele dag op een 'warmematje' en bespaart daardoor veel geld

”Veel mensen hebben moeite met deze hoge gasprijzen. Ik dacht: we proberen het zo te verwarmen.” Yolcu reist vrij vaak naar Turkije. Daar zag hij dat veel moskeeën problemen hebben met de hoge stookkosten. Als oplossing hiervoor hadden de gebedshuizen de tapijten voorzien van infrarood warmtematten.

Snel opgewarmd

De matten warmen snel op. Binnen een paar minuten stijgt de temperatuur boven de 30 graden. Het nadeel is dat deze manier van verwarmen zeer plaatselijk is. Het is dus niet overal warm. Maar dat vindt Yolcu niet erg. ”We hebben toch onze vaste plekken in huis waar we tijd doorbrengen.”

Geld besparen

Volgens Yolcu bespaart hij meer dan 50 procent aan gas ten opzichte van vorig jaar. Als hij een mat van 1 meter 5 uur aan heeft staan, komt het verbruik ongeveer uit op een kilowattuur. En dan scheelt nogal ten opzichte van de verwarming. Die kost veel meer.

Yolcu heeft de thermostaat nu op 15 graden gezet. Hij bespaart honderden euro’s op de gasrekening, terwijl de aanschaf van de matten ongeveer 150 euro heeft gekost. Hij heeft twee verschillende versies: de losse mat en de mat en vloerkleed ineen.

Energiecoach: ”Slurpt stroom”

De Turkse Nederland heeft inmiddels een handeltje opgezet maar heeft nog niet veel klanten. Hij hoopt dat meer mensen matten bij hem komen kopen.

Dat de animo niet groot is, begrijpt Energiecoach Richard Jansman. ”Ik ben hier geen voorstander van. Het verbuikt best veel stroom. Er moet veel stroom doorheen om iets warm te krijgen.” Hoewel Jansman het als hoofdverwarming niet ziet zitten, kan het wel degelijk een uitkomst zijn in bijvoorbeeld een werkkamer.

Scroll naar boven