Aangifte tegen gemeente en hobbyboer: ”Hadden niks mogen doen”

Zware maatregelen op komst tegen 'wolvengevaar'

Gisteren hebben we kunnen zien dat een wolf een lokale schapenherder heeft gebeten. De gemeente besloot op bevel van de burgemeester dat het dier niet meer mocht leven. De Faunabescherming en Animal Right zijn hier not amused over en hebben aangifte gedaan.

De Faunabescherming is in alle staten en gooit met ferme termen. Zij betitelen het neerhalen van de wolf als ‘een misdrijf dat niet onbestraft mag blijven.’

Man valt wolf aan

De Faunabescherming wil dat zowel de boer als de gemeente vervolgd gaat worden voor het ‘aanvallen, verontrusten en het d0den van de streng beschermde wolf’.

Volgens de organisatie is uit onderzoek gebleken dat niet de wolf als eerst heeft aangevallen, maar de boer. ”Wie zo onverstandig is om een roofdier met een hooivork en een schep te lijf te gaan, kan verwachten dat het dier reageert en zich verdedigt. De boer was duidelijk in overtreding.”

Aangifte tegen gemeente en hobbyboer: ''Hadden niks mogen doen''

Honden

Volgens de Faunabescherming was de omheiding van het terrein niet op orde. Daardoor kon de wolf er onderdoor kruipen en er daarna overheen springen.

Tevens vallen de verw0ndingen van de boer ”wel mee”, zo stelt de organisatie. ”Dagelijks takelen honden mensen veel erger toe zonder dat daar zulke rigoureuze consequenties aan verbonden worden als in dit geval.”

Burgemeester

De burgemeester wordt verweten dat de wolf is afgeknald zonder dat daar ‘directe aanleiding’ voor is geweest. De wolf bleek twee uur later onder zonnepanelen in een weiland te liggen.

”En is daar op last van de burgemeester door agenten direct afgeknald. Het protocol, om te beoordelen of een wolf mensen heeft aangevallen is in het geheel niet gevolgd. De burgemeester had niet het recht om wie dan ook opdracht te geven de wolf om het leven te brengen.”

Animal Rights

Ook dierenorganisatie Animal Rights heeft aangifte gedaan tegen de burgemeester en de schapenboer. Men overweegt nog om ook aangifte te doen tegen de locoburgemeester, maar ook tegen de agent die het schot uiteindelijk heeft gelost. Daarnaast onderzoeken zij een ‘handhavingsverzoek bij de NVWA.

‘Wolf deed niets verkeerd’

Ecoloog Dick Klees zei gisteren tegen het Algemeen Dagblad al dat hij het vermoeden had dat de wolf weinig te verwijten viel. Dit is afwijkend gedrag.”

”Wolven zijn krachtige dieren, uitgerust met goede tanden en sterke spieren, maar een roofdier is conflictvermijdend. Klinkt raar, maar een roofdier heeft het grootste belang om zelf niet gewond te raken. Ze besluiten nog eerder een prooi op te geven dan om gewond te raken.”

Klees kan zich voorstellen dat de wolf zich in het nauw gedreven voelt of dat het dier zelf gewond was geraakt en zich verdedigde. ”Er is bij wolven geen kans op herhaling, omdat dat niet past bij het gedrag.”

Hooivork

De wolf beet gistermorgen om 07.00 uur een schapenboer in Wapse. Hij wilde het dier wegjagen omdat die het voorzien had op zijn geiten en schapen. Daar gebruikte hij een hooivork en een schep voor, maar werd toen gegrepen door het dier.

Burgemeester Rikus Jager vertelde gisteren dat ‘meerdere getuigen’ hebben gezien dat de wolf ‘herhaaldelijk aanviel’ en dat er dus wel degelijk sprake was van gevaar.

Scroll naar boven