Supermarktmedewerkers krijgen bodycams voor ‘eigen veiligheid’

supermarktmedewerkers krijgen bodycams

Medewerkers van supermarkt Dirk van den Broek zullen binnenkort uitgerust worden met draagbare camera’s, vergelijkbaar met de bodycams die al gebruikt worden door onder andere politieagenten en NS-personeel. Ze worden ingezet om spanningen of dreigende situaties in de winkel te beheersen en de veiligheid te verhogen.

Bodycams bij supermarktmedewerkers

De bodycams die in de supermarkten van Dirk van den Broek worden geïntroduceerd, verschillen echter van die bij de politie en NS. Bij Dirk van den Broek zijn de camera’s voorzien van een scherm waarop personen die zich ontoelaatbaar gedragen zichzelf onmiddellijk kunnen zien. Dit heeft als doel het gedrag van de persoon direct te beïnvloeden.

De inzet van de bodycam gebeurt wanneer een klant een onveilige sfeer creëert. Een medewerker kan de camera activeren en de beelden gebruiken om de betrokkene te confronteren. De supermarktketen heeft vastgesteld dat deze aanpak een kalmerend effect kan hebben. Beeld- en geluidsopnamen worden enkel bewaard en gebruikt indien noodzakelijk, conform de richtlijnen van de supermarkt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dirk van den Broek (@dirksupermarkten)

Proefperiode ten einde

De introductie van deze technologie is niet nieuw voor Dirk; er is in het verleden al een proefperiode uitgevoerd en het initiatief wordt nu uitgebreid naar veertig winkels. “Wij hebben altijd camera’s ingezet voor het voorkomen van incidenten, en deze bodycams dienen als een extra maatregel om snel in te grijpen bij dreigende situaties,” verklaart directeur Dirk van den Broek. Hij benadrukt dat het voorkomen van incidenten prioriteit heeft voor zowel het personeel als de klanten.

Toch heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bedenkingen bij het gebruik van bodycams door winkelpersoneel. De toezichthouder beschouwt het gebruik van bodycams, die veelal zijn voorbehouden aan handhavingsinstanties, als potentieel ingrijpend. De AP adviseert alle organisaties dan ook om terughoudend te zijn met dergelijk cameratoezicht.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons vooral weten in de reacties op Facebook!

Scroll naar boven