Zo nu en dan laait de discussie over betalen met contant geld weer op. Steeds meer mensen betalen met een pinpas, terwijl het anderzijds zo is dat er op steeds meer plekken afscheid genomen lijkt te worden van het cash geld. Tot welk bedrag mag je contant betalen in een winkel?
Contant betalen
In een eerder artikel op Trendnieuws kon je al lezen dat winkels niet verplicht zijn om betalingen met contant geld zomaar te accepteren. Dit moeten zij dan wel duidelijk aangeven.
Volgens onderzoek van de Nederlandsche Bank is contant geld duidelijk op haar retour. Cijfers laten zien dat 80 procent van alle betalingen inmiddels digitaal wordt gedaan.
Dat betekent dat er nog slechts in 20 procent van de aankopen met muntjes en briefjes wordt betaald. En dat wordt elk jaar minder. Toch kan het in veel gevallen handig zijn om cash geld in huis te hebben. Banken kunnen storingen krijgen, of dat kan gebeuren in winkels.
Dan is het toch fijn als je voldoende cash geld in huis hebt, zodat je bijvoorbeeld je boodschappen kunt betalen. Daar komt nog bij dat contant geld gewoon een wettig betaalmiddel is.
Dit bedrag mag je maximaal contant betalen
Wanneer je een aankoop wil afrekenen en dat contant wil doen, zijn daar regels voor. Op de website van de Rijksoverheid is duidelijk te lezen dat je contante betalingen tot 10.000 euro probleemloos kunt doen. Wil je meer dan 10.000 euro contant betalen, is dat wat anders.
In dat geval is de verkoper verplicht om een cliëntenonderzoek te doen. Hierbij moeten dan een aantal punten achterhaald worden. Ook gaat er er een melding uit naar de Financial Intelligence Unit Nederland. Zij gaan dan na op welke manier het geld verkregen is.
Nieuwe wet contant geld
Het (demissionaire) kabinet werkt al een tijdje aan een nieuwe wet. Men is momenteel bezig aan een wetsvoorstel waarmee contante betalingen boven de 3.000 euro strafbaar worden.
Waarschijnlijk wordt deze wet er in 2024 doorheen gedrukt, waarmee jij in de problemen komt als je contante betalingen van meer dan 3.000 euro wil verrichten. Doe je een aankoop die duurder is dan 3.000 euro, dan word je verplicht om te pinnen.
Bron: Rijksoverheid