Een TikTokker is in Indonesië veroordeeld tot twee jaar achter te tralies vanwege een video waarin ze een islamitisch gebed uitsprak voordat ze varkensvlees at. Deze actie werd breed veroordeeld in het overwegend islamitische land. Dit artikel werpt een blik op de zaak van Lina Mukherjee en de bredere kwestie van blasfemie in Indonesië.
Video in kwestie
In de video die tot deze veroordeling heeft geleid, is te zien hoe Lina Mukherjee huiverig een islamitisch gebed uitspreekt dat vertaalt naar ‘in de naam van God’ voordat ze knapperige varkenshuid eet. De video, die in maart werd gepost, kreeg miljoenen views op het sociale mediaplatform TikTok.
Een inwoner heeft Lina Mukherjee aangegeven vanwege deze video, wat leidde tot een juridische vervolging. Na de veroordeling toonde Lina zich verrast door het vonnis. Ze vertelde verslaggevers op het lokale nieuwsstation MetroTV: “Ik weet dat ik fout zit, maar ik had deze straf niet verwacht.”
Terugslag
De video van Mukherjee kreeg enorm veel kritiek van verschillende groepen in Indonesië. Het hoogste islamitische adviesorgaan van het land, de Indonesische Ulema Raad, oordeelde dat de video blasfemisch was. Deze gebeurtenis illustreert de gevoeligheid rond religieuze kwesties in het land.
@dailymirror Indonesia influencer Lina Mukherjee jailed for using Islamic phrase before eating pork on TikTok #dailymirror #breakingnews #news #linamukherjee #tiktok #islamic #indonesia ♬ original sound – Daily Mirror
Lina Mukherjee is een populaire content creator met twee TikTok-accounts, waarvan het grootste meer dan 2,2 miljoen volgers heeft. Haar zaak is het meest recente voorbeeld van een reeks veroordelingen voor blasfemie in Indonesië.
Vaker gebeurt
Dit geval staat niet op zichzelf. In de afgelopen jaren zijn er meerdere hooggeplaatste gevallen geweest van mensen die werden veroordeeld voor blasfemie in Indonesië. Dit weerspiegelt de strengheid van de wetten tegen religieuze belediging in het land.
In het afgelopen jaar werden zes mensen gearresteerd nadat een bar-keten gratis alcohol aanbood voor klanten met de naam Mohammed. Deze actie leidde tot ophef en uiteindelijk tot juridische stappen. Het incident toont aan dat de autoriteiten in Indonesië serieus omgaan met zaken die als religieuze belediging worden beschouwd.